Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Investerare kräver Erik Selin på förklaring om Norgeäventyr

Publicerad: 7 maj 2021, 08:48

Investerare som köpt Balders gröna obligationer känner sig vilseledda efter bolagets rekordstora köp av norska fastigheter med betydande exponering mot olje- och gasindustrin.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterErik SelinNorge

Det rapporterar Dagens industri med hänvisning till en artikel skriven av den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg. Fastighetsnytt har inte tillgång till originalartikeln. 

Balder meddelade i onsdags att man köpt norska fastigheter för hela 9 miljarder, vilket är bolagets största enskilda köp någonsin i kronor räknat. Fastigheterna är belägna längs den norska kusten.  

Handelsbanken Fonder tillhör de största investerarna i Balders gröna obligationer. Joakim Buddgård, som är senior portföljförvaltare på Handelsbanken Fonder, häpnade enligt Bloomberg av Balders besked

En sådan transaktion var ”inte väntad och vid en första anblick inte i linje med vår hållbarhetspolicy”, säger Joakim Buddgård till Bloomberg.

Läs även: Erik Selin om Balders rekordaffär: ”Det här är norska industri-Entra” 

Lannebo tog också emot beskedet från Balder med förvåning. Enligt obligationsportföljförvaltaren Karin Haraldsson så tarvar affären en förklaring från Balder om hur bolaget ser på ESG-frågor framöver.

Balders finanschef Marcus Hansson säger till nyhetsbyrån att det är omöjligt att investera i Norge om man inte vill förknippas med energisektorn eftersom hela den norska industrin, infrastrukturen och näringslivet är baserad på sektorn.

Fastighetsnytt frågade Erik Selin i samband med köpet om han såg några hållbarhetsrisker kopplade till detta. Han svarade då: 

– Nej, det kan jag inte se. Gas anses ju hållbart och Norge har ju jättemycket gas som räcker i kanske 100 eller 200 år. Sen är det så att om man inte gillar olja så ska man veta att den norska oljan, eller Nordsjöoljan, är den som har minst påverkan av all olja i världen. Så är det någon du ska använda så är det just den.

Läs även: Balder storsatsar i Norge - köper för 9 miljarder

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.