Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag13.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Hållbarhet

Information behöver vara tidig, tydlig och konkret

Publicerad: 15 oktober 2015, 15:00

Sara Haasmark, Samhällsbyggarna.

Måndagen den 12 oktober bjöd Statsminister Stefan Löfven in till konferens. Under parollen Sverige Tillsammans skulle 800 deltagare från kommuner, myndigheter, företag, fackförbund och organisationer bidra till att förbättra mottagandet av flyktingar. Men ändå saknades konkreta fakta med uppgifter och information om vad som behövs i olika skeden.


Ämnen i artikeln:

Sara Haasmark

Måndagen den 12 oktober bjöd Statsminister Stefan Löfven in till konferens. Under parollen Sverige Tillsammans skulle 800 deltagare från kommuner, myndigheter, företag, fackförbund och organisationer bidra till att förbättra mottagandet av flyktingar.

Efter att alla tagit plats, tystnade publiken i väntan på att Kungen och Drottningen skulle komma in. Därefter inledde statsminister Stefan Löfven med ett tal. Men innan det, bjöds det på sång. ”Var är hemma?” Ur Kristina från Duvemåla. Ingrid Lomfors, historiker och överintendent för Forum för levande historia gav sedan ett kortare historiskt perspektiv på invandring och flyktingar och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson berättade om snabbtåg, med vilket menas snabbvalidering av yrkeskunskaper hos invandrare inom vissa yrkeskategorier. 100-klubb presenterades. 100-klubb är för företag som lovar ta emot 100 praktikanter bland människor som nyligen anlänt till Sverige. De inledande gemensamma passen följdes av flera fördjupningsseminarier.

Det presenterades goda exempel och inspiration. Och initiativet Sverige Tillsammans är både lovvärt och nödvändigt. Men ändå saknades konkreta fakta med uppgifter och information om vad som behövs i olika skeden. Det är lättare för näringsliv och organisationer att svara upp mot och finna lösningar, om det är tydligt var det behövs insatser, Nu är det tänkt att arbetet ska fortsätta med regionala konferenser, så det är möjligt att arbetet konkretiseras och att hela idén med konferensen under måndagen var att inspirera.

Konkretisera goda exempel
Det hade varit bra om det i konferensen även hade presenterats fakta. Om världsläget, mängden flyktingar. Om det visats på hur situationen har ändrats, varför allas kunskap och engagemang behövs, visats på var det finns goda exempel. Om det beskrivits hur flyktingmottagandet ser ut idag och var det finns brister. Och tydligt pekats på var insatser, inspiration, innovation med mera behövs och vad konsekvenserna blir om insatserna inte sker snabbt.

Exempelvis om det finns en skola som är extra framgångsrika med att få nyanlända barn att komma in i barngruppen. Sprid den informationen. Men var också konkret med vad det goda exemplet gällde.

Eller om en kommun snabbt får till boenden till nyanlända sprid information om vilka förutsättningarna var och vad som var framgångsfaktorerna.

Eller om en frivilligorganisation snabbat kunde ordna tak över huvudet för transitflyktingar. Vilka var framgångsfaktorerna där?

Ge mer information och ta emot mer kunskap. Det krävs ett utbyte av erfarenheter och kunskaper. Vill vi se snabbare och bättre resultat så behöver kunskaper och erfarenheter spridas och delas smart. Erfarenhetsutbyte är viktigt och den samlade kunskapen är värdefull. Annars finns det risk att goda exempel inte blir mer än att ge en kortvarig inspiration.

Om vi vill öka takten, behöver regeringen bli tydligare. Tydligare med hur utvecklingen av flyktingmottagandet ser ut, tydligare med vilka utmaningar som finns på både kort och lång sikt, tydligare med vad som behöver göras och var det behövs insatser.

För även om snabbtåg och 100-klubb är bra initiativ, borde en snabbvalidering av utländska utbildningar redan vara en självklarhet idag. Och praktikplatser borde vara något som görs enkelt för företag att erbjuda för de som saknar erfarenhet av en specifik bransch eller arbetslivet överhuvudtaget. Dock utan kravet på 100 stycken eftersom det genast exkluderar en hel del små och medelstora företag.

När det behövs snabba och stora gemensamma insatser behöver informationen vara tidig, tydlig och konkret.

Sara Haasmark
Vd på Samhällsbyggarna

Ämnen i artikeln:

Sara Haasmark

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.