Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Har skogen en framtid?

Publicerad: 1 februari 2013, 14:47

Göran Persson

Göran Persson ser en gyllene möjlighet att gjuta nytt liv i landsbygdens ekonomi och hålla de leende svenska hagarna öppna.

Ämnen i artikeln:

Göran Persson

Det svenska jordbruket har kostnader som gör det svårt att hävda sig på en global marknad och värdet på skogsråvaran pressas hårt från flera håll. Fallande markpriser är bara en av flera djupgående konsekvenser för ett land vars landyta till tre fjärdedelar består av skog. Men när Fastighetsnytt träffar Göran Persson ser han en gyllene möjlighet att gjuta nytt liv i landsbygdens ekonomi och hålla de leende svenska hagarna öppna.

Ekonomiska strukturskiften kan vara långdragna processer men helt plötsligt är de ett akut faktum. Den svenska textilindustrin försvann på 1970-talet tillsammans med varven och för inte så länge sedan stängde en av de två ”svenska” biltillverkarna sin sista fabrik. Enligt Göran Persson finns risken att det inte finns någon väg tillbaka för det svenska jordbruket om ett decennium. Och det kommer att synas.

– Låter vi den nuvarande utvecklingen pågå i tio år till kommer mycket av det vi uppfattar som vackert och attraktivt i det svenska jordbrukslandskapet att vara moras, busk- och ungskog och då tappar man dragningskraften. Därför bör något göras ganska snabbt, medan kulturlandskapet fortfarande existerar.

Alla har vi sett nyhetsinslagen på teve med bekymrade mjölkbönder som investerat i modern utrustning och arbetar hårt men ändå går med förlust på grund av valutaförändringar och andra händelser ute i den globala ekonomin.

– Det är en dramatisk utveckling vi ser inom mjölkproduktionen idag. Mjölkbönderna är och har varit ryggraden i den svenska landsbygden och nu finns det bara 5000 kvar. Många av dem är mellan 55 och 65 år och vi har fortfarande stora avgångar framför oss. Den mjölkproduktion vi har idag ska dessutom ersättas av nya anläggningar, i ett läge då lönsamheten är mycket låg, säger Göran Persson.

Trendskifte för skogsmark
Enligt NAI Svefa bröts den stigande pristrenden för skogsfastigheter under inledningen av hösten 2011 och för första gången på cirka tio år sjönk priserna under 2012. Det var en liten nedgång, men Göran Persson är orolig för framtiden.

– Vi har haft stigande priser sedan 2004, säkert med 100 procent sedan dess, och nu ser vi en knäck i kurvan. Det är inte så konstigt med tanke på att man alltid har upp- och nergångar, men nu står vi i ett läge där vi har både en struktur- och en konjunkturkris i skogsindustrin. När skogsindustrin inte längre efterfrågar skogsråvara på samma sätt slår det mot skogsbruket, med försämrad lönsamhet och fallande priser på mark. Det ser vi nu, och frågan är bara om det är ett bestående fenomen.

Behövs kapital
Det behövs nya ägare med tillgång till kapital att investera i det svenska jordbruket menar Göran Persson. Det skulle även innebära nya ekonomiska utsikter för dagens jordbrukare.

– De pengar som behövs finns inte inom den ägarkrets som kan komma ifråga idag, utan man måste öppna upp för nya typer av ägare, det vill säga juridiska personer. Det innebär att de som har byggt upp ett kapital i ett jordbruk även kan få ut det vid ett skifte. Om man fortsätter med gällande lagstiftning tror jag att vi kommer att få se att många jordbruk blir svåra att sälja. Det betyder också att det upparbetade kapitalet fördärvas, och de bönder som i regel kunnat få sin belöning efter många år av hårt arbete har i praktiken ingen som kan gå in och ta över.

Läs intervjun i sin helhet i nummer 1 av Fastighetsnytt som kommer 15 februari.

Daniel Bergstrand

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev