måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Här invigs sommaren på Sergels torg – med flygande mattan

Publicerad: 11 juni 2021, 14:15

Anna Nordin affärsområdeschef för Stockholm City på Vasakronan och Anna Thelander, kommunikationschef på AMF, är med i platssamverkansprojektet På Sergels torg.

Foto: Teresa Ahola

Den här sommaren breder sig en 580 kvadratmeter färggrann plastmatta ut sig över Sergels torg. ”Låt oss sätta oss på mattan och flyga iväg tillsammans”, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr på invigningen. Polisen vittnar om minskad brottslighet, medan AMF och Vasakronan ger en snabb cityprognos.

Ämnen i artikeln:

Sergels torgVasakronan FastigheterAMF FastigheterStockholms stadAnna König Jerlmyr

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


För att locka fler människor till Sergels torg har Stockholms stad tillsammans med bland annat Vasakronan, AMF Fastigheter, Axfast, City i Samverkan och Gålöstiftelsen sedan 2019 arbetat med trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder runt platsen. 

– Vi har några år på nacken nu. Första året kunde vi slå på stora trumman med hundra programpunkter, men i år begränsas vi givetvis av restriktionerna, säger Anna Nordin, affärsområdeschef för Stockholm City på Vasakronan till Fastighetsnytt.

Läs även: Plattan blir tryggare – gynnar fastighetsägarna

Trots omständigheterna har man slagit upp en popup-park på Sergels torg som håller öppet hela sommaren, med sittplatser, konst- och musikupplevelser. Förra året gjorde Kollektivet Livet en tyginstallation med 11 555 tygremsor. I år har konstnären Cilla Ramnek skapat Flygande mattan av 6 336 plattor i polypropen i tretton olika färger. 

– Det här verket symboliserar hoppfullhet. Kan vi inte bara sätta oss på den här mattan och flyga iväg tillsammans, i tanken i alla fall tills en ny tid nalkas där man får resa, uppleva nya saker och berikas, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M). 

Bild 1/2  Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr talade på ingivningen av årets På Sergelstorg.

Foto: Teresa Ahola

Sedan premiären av På Sergels torg har brottsligheten minskat och platsen blivit tryggare enligt König Jerlmyr. 

– Staden kan också vara med och påskynda olika tillståndsprocesser, säger hon till Fastighetsnytt.

Även fastighetsbolagen vittnar om minskad brottslighet. 

– Redan första året minskade brottsligheten radikalt, för människorna blandades ut och det var väldigt mycket folk på platsen. Vi vill att platsen ska vara ren, säker och trygg, en plats som stockholmarna kan känna sig stolta över, säger Anna Nordin. 

Anna Thelander, kommunikationschef på AMF, instämmer. 

– Vi ser samtidigt det här som ett långsiktigt arbete. Det gäller att hålla i och göra både korta och långsiktiga insatser.

Polisbefälet Thomas Backemo vittnar om minskad brottslighet på Sergels torg.

Foto: Teresa Ahola

Thomas Backemo, biträdande lokalpolischef på Norrmalm, säger att platssamverkan i kombination med polisens närvaro på Sergels torg har ökat tryggheten.  

– Vår närvaro ger effekt, vilket även ordningsvakterna intygar. Det har blivit lugnare på platsen. Man vill inte vara här om man begår brott, det är inte samma tryck här längre, säger han till Fastighetsnytt. 

Vart har knarkhandeln förflyttat sig?
– Den följer tunnelbanelinjen till andra ställen. Det är lugnt på plattan så länge vår personal är på plats. Vi har våra prioriterade områden och ser till att alltid ha resurser kring Sergels torg, säger Backemo.

Planen är också att addera fler aktiviteter på torget så fort restriktionerna lättas. 

– Vi har varit tvungna att tänka om helt och hållet, för att se hur vi kan jobba på andra sätt nu när människor inte kan mötas fysiskt. Vi har bland annat ordnat digitala event, säger Anna Thelander.

Anna Nordin och Anna Thelander.

Foto: Teresa Ahola

Vad är det som gör att man vill tillbaka till city efter pandemin?
– Våra undersökningar visar att de flesta längtar efter att få möta kolleger och ta del av kultur och puls. Men vi fastighetsägare kommer nog att behöva anstränga oss ännu mer för att ge människor skäl att åka in till stan, säger Anna Nordin. 

AMF Fastigheter är inne på samma spår. 

– Varje plats, oavsett om det är ett kontor, en offentlig plats eller handelplats måste förtjäna sina besökare. Med all respekt för allt det negativa som pandemin fört med sig så tror jag att det blir den positiva effekten - att vi alla tillsammans tvingas tänka till och höja ambitionsnivån, säger Anna Thelander. 

Satsningar på kultursektorn, som var på gång redan före pandemin, kommer att fortsätta, tillsammans med upplevelsebaserade delar. 

– Det är mixen av upplevelser, mode, mat, dryck och kultur som man vill åt i city, säger Anna Nordin. 

Popup-parken på Sergels torg är öppen fram till hösten, men ersätts sedan av annat innehåll och andra insatser i området som sker året runt. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev