lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Här byggs Sveriges största solcellsfasad

Publicerad: 14 april 2021, 09:21

Soltech-koncernen driver Sveriges största solfasadprojekt. Foto: Getty Images (genrebild)

På en industrifastighet i Småland byggs nu det som blir Sveriges största solcellsfasad. ”Allt fler fastighetsägare inser att det här är rätt väg att gå”, säger Tommie Standerth, vd på Fasadsystem.

Ämnen i artikeln:

Lustgården FastigheterJönköping

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Sveriges största solcellsfasad blir 3 500 kvadratmeter stor och byggs på Lustgården Ädelmetallen AB:s industrifastighet i Jönköping. Det är Swede Energy som tillsammans med fem dotterbolag till Soltech bygger jätteanläggningen. 

– Vi är väldigt stolta över att gemensamt kunna ta oss an ett projekt av den här kalibern. Det är en fjäder i hatten för hela Soltech-koncernen, säger Rickard Lantz, försäljningschef på Soltech Swede Energy, i en kommentar. 

Så här kommer Sveriges största fasadintegrerade solenergianläggning att se ut. Foto: Soltech

”Allt fler fastighetsägare inser att det här är rätt väg att gå”.

Fasadsystem, NP Gruppen, Takrekond, Soltech Sales & Support och Provektor är dotterbolagen som deltar i projektet. Tommie Standerth, vd på Fasadsystem, är övertygad om att solfasader kommer att spela en allt större roll i samhällets gröna omställning. 

– Intresset för att byta ut traditionellt byggmaterial mot energiproducerande börjar nu blomma ut på allvar och allt fler fastighetsägare inser att det här är rätt väg att gå för både klimatet och den egna plånboken, säger han i en kommentar. 

Läs även: Castellum vill bli ledande på elfronten 

Den här typen av grön energi uppges gynna både fastighetsägaren Lustgården och hyresgästen på sikt eftersom elproduktionen betalar sig självt över tid. Bygget sker under kvartal två med färdigställande under kvartal fyra. 

Nordens största solcellsfasad är cirka 6 000 kvadratmeter stor med 12 000 färgade solcellsglas och finns på Copenhagen International School i Köpenhamn, Danmark.

Mer om Sveriges största solfasadprojekt

• Fastigheten är över 200 meter lång och totalt kommer över 3 500 kvadratmeter fasad att täckas av solceller. 

• Det blir cirka 5 000 fasadsolceller som ska förvandla den gamla industribyggnaden, nu klädd i turkos plåt, till landets största solfasad. 

• Panelerna kompletteras med ”dummie-glas” i samma kulör, vilket i princip gör fastigheten till ett magnifikt glashus.

• Takrekond installerar ett nytt tak på 21 000 kvadratmeter. 

 

Källa: Soltech

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev