lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Här är branschens bidrag till Ukraina

Publicerad: 28 februari 2022, 15:53

27 februari - Demonstranter på Gustaf Adolfs torg i samband med en manifestation till stöd för det krigsdrabbade Ukraina. Foto: ADAM IHSE / TT

Under måndagen kom nyheten att Akelius Foundation, med Roger Akelius vid styret, kommer matcha alla Ukrainabidrag som ges till Unicef och UNHCR under mars. Vi listar här fler av fastighetsbolagens bidrag till stöd av kriget i Ukraina.

Ämnen i artikeln:

MittbolagbidrarKriget i UkrainaWallenstam FastigheterAtrium LjungbergHeimstadenHeimstaden BostadwihlborgsWihlborgs FastigheterFabegeAkademiska HusBonnier FastigheterSBB Fastigheter

Ajda Dzambic

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se


 

Wallenstam

Bostadsutvecklaren har skänkt totalt 2 miljoner kronor uppdelat på fyra olika organisationer: UNHCR, Radiohjälpen, Unicef och Läkare utan gränser, säger Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam. 

Atrium Ljungberg

Marianne Perslow, kommunikationschef på Atrium Ljungberg, säger att bolaget är sedan mer än tio år tillbaka samarbetspartner till Unicef. Utöver det bolaget skänker årligen till organisationen har det nu även gjorts en större engångsinbetalning som stöd till barnen i Ukraina.

Läs även: Branschen kraftsamlar för välgörenhet till Ukraina - Akelius dubblar insatsen

Heimstaden

Heimstaden har ett globalt partnerskap med SOS Barnbyar där bolaget årligen donerar en större summa. Via ett norskt initiativ har bolaget, tillsammans med fastighetsjättar som bland annat Obos och Solon Eiendom, bidragit till en ytterligare donation om totalt 50.5 miljoner norska kronor till SOS Barnbyars akuthjälp. Heimstadens bidrag landade på 15 miljoner norska kronor. 

Robin Wilhelmsson, kommunikationschef Sverige på bolaget, lyfter även vikten av att agera bortom det ekonomiska och nämner exempelvis att kolleger i Tjeckien har upplåtit cirka 500 bostäder som stöd i krisen och att fler länder, inklusive Sverige, just nu tittar på hur man konkret kan hjälpa. 

SBB

SBB är en långsiktig supporter av UNHCR och har nu donerat ytterligare 1 miljon kronor till stöd av FN:s flyktingorgans akuthjälp i Ukraina. Det meddelar bolagets vd Ilija Batljan på Twitter. 

Fabege

Fabege diskuterar för stunden om exakt hur bolaget kan bidra på bästa sätt. 

– Jag kan tyvärr inte ge något definitivt svar i dag utan vi pratar just nu både internt och externt om hur vi på bästa sätt kan bidra till Ukraina, både på plats och i Sverige också då med tanke på att många här har familj nere i Ukraina. Vad det sedan resulterar i får vi se, säger Fabeges vd Stefan Dahlbo. 

Läs även: Branschen om kriget i Ukraina

Wihlborgs

Wihlborgs riktar fokus på de kunder som påverkas av situationen i Ukraina och hur bolaget kan göra störst skillnad. 

– Wihlborgs fokuserar i första hand på att stötta de kunder som påverkas på olika sätt av världsläget, som till exempel att drabbas av sanktioner. Vi vet också att en del aktörer som vi stöder, till exempel tech-hubben HETCH i Helsingborg, har startat egna insamlingar till förmån för Ukraina. I nuläget försöker vi alltså att hjälpa på de sätt där vi som bolag, utifrån vår verksamhet, kan göra störst skillnad, säger Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs. 

Akademiska Hus

Akademiska Hus har valt att bidra genom att starta en bolagsspecifik insamling till UNHCR Sverige. Alla pengar som medarbetare skänker till insamlingen fram till påsk kommer Akademiska Hus som bolag att dubbla, säger Malin Ferm, Presschef på bolaget. 

Balder

Balder planerar att ge bidrag till en eller flera hjälporganisationer, exakt vilka är inte klart än.  

– Självklart vill även Balder hjälpa drabbade i denna hemska situation. Vi tittar på några olika spår och kan i nuläget inte säga vilket eller vilka vi kommer att välja, men det kommer att bli genom bidrag till en eller flera etablerade hjälporganisationer, säger Eva Jonasson, presskommunikatör på Balder. 

Bonnier Fastigheter

I ett pressmeddelande skriver Bonnier Fastigheter att bolaget skänker 50 000 euro fördelat lika mellan UNHCR och Röda korset för hjälpinsatser till Ukraina. Dessutom har bolaget startat en doneringskampanj internt bland personalen och bolaget kommer dubbla det som personalen skänker genom en motsvarande gåva till UNHCR och Röda korset. 

Bonnier Fastigheter och Bonnier News, dit Fastighetsnytt tillhör, har samma ägare. 

Castellum

Castellum skänker en miljon kronor till UNHCR. 

”Vi följer alla vad som händer i Ukraina just nu och ser med stor oro på utvecklingen. Det är för oss självklart att vilja hjälpa till och visa vårt stöd för Ukraina” skriver bolaget på Linkedin. 

Eastnine

I ett pressmeddelande meddelar Eastnine att man har skänkt 25 000 euro till Röda korset i Litauen för humanitärt bistånd i Ukraina. Bolaget öppnar även upp för att bidra på annat sätt utöver det ekonomiska. 

– Vi, svenskar, ryssar, litauer och letter som arbetar på Eastnine, står tillsammans med Ukraina och visar det dels genom ekonomiskt bistånd, dels genom att vara beredda på att bidra med andra humanitära stödinsatser, säger Kestutis Sasnauskas, Eastnines vd, i pressmeddelandet. 

Belatchew Arkitekter

Belatchew Arkitekter har donerat till UNHCR och därutöver har enskilda på företaget samlat in kläder och förnödenheter som har donerats till olika hjälporganisationer, säger bolagets vd Rahel Belatchew. 

--

Vi har sökt ett dussintal bolag för denna lista, vill ditt bolag också synas kan ni mejla reportern listad i artikeln.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev