Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Handelskammarens chefsekonom om dystra el-rapporten och ansvaret som faller på hushållen

Publicerad: 2 september 2022, 13:20

”För de som kan flytta sin elförbrukning i tid kan det vara fördelaktigt att gå över till ett så kallat timprisavtal”, säger Stockholms Handelskammares chefsekonom Stefan Westerberg.

Der befarade chockpriserna på el i vinter kan slå hårt mot både hushåll och näringsliv: ”Även om man spar på strömmen, minskar på konsumtionen, ställer in nöjen och skjuter på investeringar kommer många hushåll ändå att gå back”, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammares, till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Stockholms HandelskammareFem frågor

En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar att ett vanligt villahushåll, i den södra halvan av landet, kan få betala mellan 85 000 till 95 000 kronor för sin el under kommande vinterhalvår om spotpriserna ligger kvar på dagens nivåer – det är nästan tre gånger så mycket, motsvarande 54 000 kronor mer, jämfört med fjolårsvintern. 

Prognosen avspeglar vad marknaden tror i dag om framtida elpriser, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, till Fastighetsnytt. 

– Det är alltid svårt att uttala sig om hur framtiden blir. Men det finns, dessvärre, fog för att priserna kan besannas. Och de är en realitet redan nu. Spotpriset på ett vanligt 1-årsavtal ger vid handen ungefär 4–5 kronor kWh, säger Westerberg. 

Läs mer: Skräckprognosen inför vintern – tre gånger så dyra elräkningar: ”Svårt att få ihop ekonomin om det blir verklighet” 

Hur ser förutsättningarna ut för att förhindra det här scenariot?
– Situationen ser ut som den gör med el- och effektbrist och begränsad överföringskapacitet från norr till söder. Givet läget faller ett större ansvar på hushållen att spara el och inte förbruka så mycket el under den tid på dygnet när förbrukningen är som störst, särskilt nu i vinter. I stort kan det ge lägre effektuttag under kritiska perioder, och därmed lägre elpriser.

Vilka effekter kan det bli på samhällsekonomin om kostnaderna blir verklighet?
– Det skulle få påtagliga negativa effekter på samhällsekonomin. För vanliga hushåll betyder de högre elpriserna mycket högre elräkningar än normalt, som adderas till andra kostnader som också har ökat och som man måste tackla. Även om man spar på strömmen, minskar på konsumtionen, ställer in nöjen och skjuter på investeringar kommer många ändå att gå back. När konsumtionen minskar påverkas företagen negativt, man tvekar att nyanställa, drar ner på investeringar och i allmänhet ser över sina kostnader. 

Villaägare drabbas hårt – innebär det att hushåll som bor i till exempel hyres- eller bostadsrätt är mer förskonade?
– Hushåll som bor i bostadsrätter har i genomsnitt lägre egen energiförbrukning och får därmed lägre elräkningar än de som bor i småhus. Men de högre energikostnader som faller på bostadsrättsföreningarna kan på sikt bidra till att höja hyran för alla i föreningen.

Läs mer: Låt fastigheterna visa vägen i den gröna omställningen 

Vad har störst effekt på kostnaden – avtal eller konkreta sparåtgärder i hemmet?
– För de som kan flytta sin elförbrukning i tid kan det vara fördelaktigt att gå över till ett så kallat timprisavtal. Då kan du sänka din elkostnad ordentligt, förutsatt att du planerar när du ska använda elen under dagen.

– Det kan också vara bra att skaffa sig en elmätare. Det är en liten dosa du sätter mellan apparaten vars elförbrukning du vill mäta och eluttaget. Då får du reda på hur mycket el som dras. Dessutom kan den hjälpa dig att hitta dolda energitjuvar. Kostar cirka 200 kronor i butik.

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.