Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Hållbarhetssamarbete i Botkyrka

Publicerad: 30 april 2012, 09:15

IVL Svenska Miljöinstitutet utvecklar tillsammans med bland annat Botkyrka kommun en metod för hur man kan ta hänsyn till lokal hållbarhet i miljonprogramområdenas upprustningsarbete.


Ämnen i artikeln:

BotkyrkabyggenIVL

IVL Svenska Miljöinstitutet utvecklar tillsammans med bland annat Botkyrka kommun en metod för hur man kan ta hänsyn till lokal hållbarhet i miljonprogramområdenas upprustningsarbete.

Med hjälp av en fallstudie i Alby i Botkyrka kommun utanför Stockholm har IVL Svenska Miljöinstitutet börjat ta fram en metod, Surbtopia-modellen, som ska visa hur lokala hållbarhetsaspekter kan integreras i stadsförnyelseprocessen och på så sätt bidra till synergier med en social, ekonomisk och miljömässig utveckling.
– Många gånger när man börjar prata om hållbarhetsfrågor handlar det ofta om vilka direkta åtgärder som kan genomföras, men då riskerar man att fokusera för mycket på enskilda problem och missa den större bilden. Vad vi vill visa är att första steget bör vara att utgå från vad som är hållbarhet i dessa områden och identifiera lokala hållbarhetsmål, säger Philip Thörn, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Passande med Alby är att man redan tagit fram hållbarhetsmål som är förankrade i kommunen. Ett av de lokala hållbarhetsmålen i Alby är att förnya stadsmiljön. Detta mål innefattar bland annat  att transporter och tillgänglighet behöver förbättras, att fler och öppnare  mötesplatser behövs , att tryggheten måste öka  och  man vill också minska sin miljöpåverkan. Vad man gjort på IVL är att identifierat de lokala målen och konkretiserat dem – vad är nuläge och vad är önskeläget – och sedan utvecklat verktyg för att få in dem i verksamheten när det är dags att planera åtgärder.
– Önskeläget i Alby är bättre förbindelser, minskad miljöpåverkan och öppnare mötesplatser. Det gäller använda de lokala målen så att de inte bara blir en hyllvärmare, utan att de finns med när man planerar sin verksamhet.  Det kan låta som självklarheter men för att göra det på rätt sätt måste man konkretisera, var är vi nu och vart vill vi nå? Då kan man börja prata om åtgärder, att gå från nuläge till önskeläge, säger Philip Thörn.

IVL har tagit fram två verktyg, dels en åtgärdslista där man identifierat åtgärder som kan bidra till  en förnyad stadsmiljö i Alby samt en kriterielista, Hållbarhetskollen, som bygger på de lokala hållbarhetsmålen.

Surbtopia-modellen är utvecklad som del av Vinnova-projektet ”Hållbara attraktiva förstäder”. Projektet är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Botkyrka kommun, Botkyrkabyggen AB, Siemens och PEAB.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

BotkyrkabyggenIVL

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.