Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Grönare värderingar

Publicerad: 6 september 2014, 12:55

Att gröna hus är lönsammare, när man talar om högre värden, finns det ännu inga konkreta bevis för. Men att utvecklarna uteslutande certifierar fastigheterna vid nybyggnation indikerar att marknaden åtminstone tror att det är en sämre investering att inte tänka grönt.


Ämnen i artikeln:

Christina Gustafsson

Under IPD Värderingsseminarium 2014 diskuterades just värdet i en grön byggnad. I RICS beställarhandledning för fastighetsvärdering, som ersätter SFI handledningen, finns även en Sustainability checklist för att man i en värdering ska kartlägga de gröna faktorerna. Och då inte enbart utifrån perspektivet miljörisker utan även att en byggnad har en miljöklassning, något som Jan Rosengren, ordförande i RICS Sverige Värderingsgrupp, tycker är bra.
– Enligt min uppfattning i alla fall så är det positivt för värdet, säger han.

I Australien har man jobbat länge med miljöklassningssystem och de analyser som gjorts visar alla att gröna fastigheter avkastat bättre än övrigt bestånd de senaste åren. Ett problem dock, påpekar Christina Gustafsson, vd IPD Norden, är att det inte handlar om jämförbart bestånd. Det är svårt att hitta tillförlitlig data då det i nya hus inte går att särskilja i vilken grad olika faktorer påverkar.
– Det är standard i nyproduktionen att certifiera vilket gör det svårt att jämföra och få fram bevis, samtidigt är det glädjande att man vill certifiera sina fastigheter, säger Christina Gustafsson.

IPD_Anna Denell

Anna Denell, Tomas Ingemarsson och Karin Zakariasson.

Tomas Ingemarson, chef för AFA Fastigheter, säger att man certifierar nybyggnation men att det är svårt att säga hur det påverkar priset. Dock är grönt inte en faktor han ser i hyresförhandlingarna, där det är andra saker som ses som viktigare. Värderare har precis börjat beakta den hållbara aspekten i värderingarna, och innan de gör det kan vi inte se någon effekt, menar Christina Gustafsson. Karin Zakariasson, värderingschef på Savills, poängterar att som värderare måste man också ha konkreta bevis, hon har sett ett antal internationella investerare som bara vill köpa certifierade fastigheter men det är inte vanligt. Flera olika typer av certifieringar krånglar också till det.
– Men det är på gång och vi har börjat skrapa på ytan, säger hon.

Men det är inte i värderingarna som miljöfrågan kommer att avgöras, utan på marknaden, påpekade Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan. Vasakronan, som miljöklassar all nyproduktion, har som mål att certifiera hela sitt fastighetsbestånd och Anna Denell tror att fler tänker i samma banor.
– Jag tror att vi kan få se ett skifte av fokus mer mot det befintliga beståndet.

Mattias Fröjd

Källa: IPD Värderingsseminarium

Ämnen i artikeln:

Christina Gustafsson

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.