Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Göteborg klimatanpassar hel stadsdel

Publicerad: 29 januari 2016, 08:44

Bild: Göteborgs stad/White Arkitekter.

Den första detaljplanen för den nya stadsdelen Frihamnen i Göteborg ska nu gå ut på samråd. I planen ingår att klimatanpassa hela stadsdelen.


Ämnen i artikeln:

ÄlvstadenGöteborgFrihamnen

Göteborgs stad har i planerna för den nya stadsdelen, som totalt ska innehålla 9 000 nya bostäder, arbetat med att förebygga effekter av klimatförändringar.

Den västsvenska staden kännetecknas redan idag av mycket regn. I framtiden räknar man dock med fler skyfall – i kombination med stigande vattennivåer. I den nya stadsdelen gör man därför bland annat plats för ett 100-års regn på gator, gård och torg.

– Hanteringen av eventuella översvämningar från havet, Göta älv och kraftiga skyfall samlas nu i en tydlig strategi. Målet är att Frihamnen ska fungera i stort sett som vanligt även vid översvämningar, säger Mia Edström som är projektledare för Frihamnen på stadsbyggnadskontoret.

Detta ska göras genom att all dagvattenhantering ska ske i öppna system, där man struntar i ledningar eller underjordiska magasin. Istället ska den ytliga reningen av vattnet tas om hand av växter.

Illustration för del av Frihamnen, detaljplan etapp 1. Bild: Göteborgs stad/White Arkitekter.

Illustration för del av Frihamnen, detaljplan etapp 1. Bild: Göteborgs stad/White Arkitekter.

– En viktig del i klimatanpassningen handlar om att skapa upphöjda torra stråk och leda vattnet till låga områden. De låga stråken utformas som kanaler, växtbäddar eller ytor med gräs, så kallade blå-gröna stråk, säger Mia Edström.

Viktiga funktioner som till exempel sjukhus planeras i anslutning till de upphöjda stråken.

– Vi har dragit lärdom av städer som drabbats av översvämningar, som Köpenhamn, New Orleans och Malmö och tittar på vilka lösningar de har, säger Mia Edström.

Frihamnens detaljplanearbete är indelat i tre etapper. Den första etappen, som nu är ute på samråd, gäller 3 750 bostäder och 2 000 arbetsplatser. Hela området kommer att vara fullt utbyggt 2040.

Maria Nordlander

Källa: Älvstaden/Göteborgs stad

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.