Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Goda exempel viktiga för hållbar stadsutveckling

Publicerad: 23 maj 2010, 22:00

Goda exempel viktiga för hållbar stadsutveckling
I en artikel i Fastighetsnytts närupplaga torsdagen den 20 maj återges slutsatser från en utredning gjord av Konjunkturinstitutet om Delegationen för hållbara städer. Rubriken lyder ”Dyrt stöd till utveckling av hållbara städer” och slutsatsen som Konjunkturinstitutet dragit är att stödet inte är kostnadseffektivt.
Bengt Wånggren
Vd i Sweden Green Building Council
Utvecklingschef Fastighetsägarna Sverige
Anders Larsson
Medlem Delegationen för hållbara städer
Byggmästare och projektledare


Goda exempel viktiga för hållbar stadsutveckling

I en artikel i Fastighetsnytts nätupplaga torsdagen den 20 maj återges slutsatser från en utredning gjord av Konjunkturinstitutet om Delegationen för hållbara städer. Rubriken lyder ”Dyrt stöd till utveckling av hållbara städer” och slutsatsen som Konjunkturinstitutet dragit är att stödet inte är kostnadseffektivt.

Konjunkturinstitutet har fel eller svarar möjligen på en felaktigt formulerad fråga. Stödet skall inte utvärderas endast med de effekter som de enskilda stödmottagarna angivit. Det är i stället den stora uppmärksamhet som stödet ger och de efterföljare som denna uppmärksamhet leder till som ger kostnadseffektivitet.

De projekt som har fått stöd från Delegationen för hållbara städer är främst demonstrations- och pliotprojekt. De är noga utvalda och är de mest framstående exemplen på dagens hållbara stadsbyggande i Sverige. De skall leda och inspirera andra. De skall utvärderas så att lärdomar skapas. De skall leda till att de bra lösningarna mångfaldigas och att de dåliga undviks.

Vi vet att bebyggelsen måste genomgå en dramatisk förändring under de kommande årtiondena. Visst kan en del av detta åstadkommas med ökade koldioxid- och energiskatter som uppenbarligen Konjunkturinstitutet anser vara mycket verksamma drivkrafter, men också människors attityd till energieffektivisering måste ändras. Vår uppgift i delegationen är att påverka opinionen och inte minst är det fastighetsägarna som avgör om de skall investera i sina byggnader.

Kan det vara så att Konjunkturinstitutet i sina formler missar att ta hänsyn till hur människor tar beslut? Vi menar att det är absolut nödvändigt för den utveckling vi önskar oss att det finns bra exempel på lyckade stadsdelar och byggnader. Vi menar att de föregångare; planerare, innovatörer och entreprenörer som driver på utvecklingen måste ges möjlighet att visa upp sig för att andra skall våga och vilja ta efter. Beslut tas oftast intuitivt, med magen, och de flesta människor vill vara en del en grupp som går åt samma håll. Den uppmärksamhet som stödet ger och de många efterföljderna är det som leder till kostnadseffektivitet, koldioxidminskning och som gör att ännu fler tar efter.

Vi kan också konstatera att delegationens utlysningar initierar hållbarhetsarbete och programskrivningar på hundratals fler kommuner och företag än de som erhåller stöd. Bara ansökningarna i sig är en stor utbildningsinsats av Sveriges elit inom hållbara städer, både då de skrivs och genom att många tar del av ”vinnarnas” texter.

Även om vi måste konstatera att vägen fram till den hållbara staden fortfarande är lång, ligger Sverige långt framme och de som fått stöd har lämnat förslag i världsklass. Stödet ger därför också Sverige, svenska orter och företag möjlighet att behålla tätpositionen och att visa upp sig för världen. Det ger möjligheter för export av produkter och tjänster, precis som regeringen avser när man säger att det skall resultera i projekt som är skyltfönster mot världen.

Bengt Wånggren

Vd i Sweden Green Building Council

Utvecklingschef Fastighetsägarna Sverige

Anders Larsson

Medlem Delegationen för hållbara städer

Byggmästare och projektledare

Läs artikeln om Konjunkturinstitutets utredning av Delegationen för hållbara städer…

Bengt Wangberg & Anders larsson

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.