lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Från miljöchef till hållbarhetschef

Publicerad: 19 augusti 2013, 12:35

Anna Denell

Al Gore satte fokus på klimatet med dokumentärfilmen ”En obekväm sanning” och de miljöansvariga på företagen fick lämna källaren och komma in i finrummen, i vissa fall även in i ledningsgruppen.

Ämnen i artikeln:

Anna DenellVasakronan FastigheterSocial hållbarhet

Al Gore satte fokus på klimatet med dokumentärfilmen ”En obekväm sanning” och de miljöansvariga på företagen fick lämna källaren och komma in i finrummen, i vissa fall även in i ledningsgruppen. Det senaste året har dock rollen som hållbarhetschef börjat ersätta den traditionella miljöchefen på många företag där de sociala frågorna integreras i arbetsuppgifterna. Fastighetsnytt träffade Anna Denell som numera är hållbarhetschef på Vasakronan.

Anna Denell, tidigare miljöchef på Vasakronan, har gått in i en ny roll som hållbarhetschef. Tanken är att det sociala ansvaret ska vara lika integrerat i verksamheten som miljöarbetet är i dag.
– Vi började hållbarhetsredovisa för några år sedan enligt Global Reporting Initiative (GRI), där märkte vi att vi var hemma vad gäller alla miljöindikatorer men på den sociala sidan hade vi inte ett lika systematiskt arbete med målsättningar, och därmed möjligheter till förbättring. Det mynnade ut i att vi bestämde att vi skulle ha en person som har övergripande ansvar för dessa frågor, säger Anna Denell.

Ett led i det arbetet med att ta socialt ansvar på Vasakronan är exempelvis det nya, aktivitetsbaserade kontoret. Tanken är att skapa fler mötesplatser på företaget och en friare miljö för medarbetarna. Anna Denell tror att det sociala arbetet blir ett konkurrensmedel om arbetskraften, precis som miljöarbetet.
– Jag tror att många tar med sig sina värderingar till jobbet, man vill inte jobba på ett företag som inte tar miljömässigt och socialt ansvar. Sedan är det viktigt gentemot kunder och investerare, kanske inte för att de köper mer, eller betalar mer, utan för att de annars kan vända en ryggen om man inte visar att man tar ansvar.

Svårt att mäta

Vad är då värdet av att satsa på socialt ansvarstagande? En investerare skulle få svårt att värdera social hållbarhet i ett företag, miljöarbete kan kopplas direkt till byggnaden där man har faktiska siffror på sina koldioxidutsläpp, man har koll på sina avfallsmängder och energianvändning, många siffror är kvantifierbara. De sociala aspekterna ligger mer på företagsnivå och är svåra att värdera, eller föra över på en ny ägare.
– Det är givetvis svårare att mäta vår påverkan på människor. Vår vd brukar säga att det inte går att mäta direktavkastningen på en kickoff eller liknande, man gör det för att man är övertygad om att det är det rätta. Vissa hårda fakta finns att tillgå med sjukfrånvaro till exempel men företaget påverkar ju även andra människor än våra anställda. Vi identifierar vårt sociala ansvarstagande till att omfatta våra medarbetare, alla människor som vistas i och runt våra byggnader, men även stadsmiljön och samhällsutvecklingen i de områden där vi verkar.

Klimatfrågan åter i fokus
Miljön är givetvis fortfarande ett prioriterat område där Anna Denell tror att klimatfrågan snart står högt på agendan igen. Själv är hon utbildad civilingenjör och var väldigt intresserad av miljöfrågorna i början på 90-talet, men det var å andra sidan ingen annan. Miljöfrågan var långt ner på agendan för företagen så hon ägnade sig åt förvaltning och ekonomi inom olika fastighetsbolag. Men 2007 förändrades allt då hon hörde Anders Wijkman inledningstala om klimatförändringarna på fastighetskongressen Business Arena.
– Då insåg jag att det här är en fråga som alla förr eller senare kommer att fatta hur fundamentalt viktig den är, att det bara finns ett jordklot. Det gjorde intryck att det inte var en miljöaktivist som stod där utan en person med helt annan bakgrund och han pratade så att det nådde fram. Det handlar inte om en ideologisk fråga eller om rätt eller fel, utan bara om fakta. Efter detta gick det inte ett möte hos min dåvarande arbetsgivare AP-fastigheter utan att jag tjatade om miljö- och klimatfrågorna och hur viktigt det var att vi adresserade dem. Till slut hade jag nog tjatat tillräckligt, för i och med den nya organisationen efter köpet av Vasakronan så fick jag chansen att arbeta med frågorna på heltid.

Hur ser då medvetenheten ut i dag när det gäller klimatet, frågan har fått stå lite åt sidan när världen försökt repa sig från finanskrisen.
– Det startade på allvar med Al Gore-filmen 2006 men klimatfrågan dog lite efter COP 15 i Köpenhamn. Jag tror dock att fokus kommer tillbaka med full kraft i höst när IPCC släpper sin rapport här i Stockholm i september. Det är förmodligen inga roliga siffror och vi kommer att bli förskräckta. Men det kanske också kan bli en vändpunkt där världen och dess ledare förstår och börjar agera, säger Anna Denell.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev