fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Fotboll ska vända förlust till vinst

Publicerad: 24 augusti 2017, 11:50

Sarah Pettersson och Mikael Svenske.

Foto: Teresa Ahola

Förra veckan arrangerade Stena Fastigheter för andra året i rad en fotbollsturnering och passade mellan matcherna på att lära unga mer om sophantering.

Ämnen i artikeln:

Stena FastigheterSocial hållbarhet

Förra veckan arrangerade Stena Fastigheter för andra året i rad en fotbollsturnering för att ge barn och ungdomar en röst och möjlighet att påverka sitt närområde. Den här gången låg fokusen på sophantering – ett välkänt problem i Fisksätra.

Turneringen arrangerades tillsammans med Futebol dá Força, som utsågs till ”Årets peppare” på Idrottsgalan i år, och det lokala föreningslivet, som bland annat Fisksätra Folkets Hus, Fisksätra IF och Ung i Fiskis. Mellan matcherna passade Stena Fastigheter på att lära barn och unga mer om miljö och sophantering, bland annat genom en fimpplockartävling och tipspromenad.

– Det är ju oftast inte barnen själva som slänger soporna på fel ställe, beteenden går snarare i arv och vi vill försöka bryta sådana mönster. Om barn börjar ifrågasätta sina föräldrars beteende, så kanske de också ändrar sig på sikt, säger bolagets kommunikatör Mikael Svenske.

Relationer med lokalsamhället och affärsnyttan går hand i hand på företaget. Även om inte affärsnyttan är det centrala i sådana här sociala aktiviteter, så måste den alltid finnas med i bakgrunden för att evenemanget ska bli av överhuvudtaget.

– Vi vill förändra beteenden, men satsar också pengar på turneringen för att minska våra onödiga kostnader när det gäller sophanteringen, säger Mikael Svenske.

Felsorteringen av sopor i Fisksätra kostar företaget miljontals kronor om året.

– Vi lägger tre miljoner extra på hanteringen eftersom sopor slängs på fel ställe och vi måste göra extratömningar och annat. Det är pengar som kunde gå till roligare saker, som exempelvis fotboll, en ny lekplats eller något annat för området, säger relationsförvaltare Sarah Pettersson.

Öronmärker ni nya besparingar på aktiviteter för boende?
– Det är svårt att lova det, men en del av det, absolut. Vi kan även låta boende vara med och rösta för att bestämma hur pengarna ska användas. Det är viktigt att boende ser att de får tillbaka något genom att förändra sitt beteende, säger Mikael Svenske.

Stena Fastigheter är mer eller mindre den enda bostadsaktören i Fisksätra och trots att företaget inte har stora problem med skadegörelser i området, så arbetar man med frågan i förebyggande syfte, för att motverka den typen av beteenden.

– Socialt ansvarstagande är alltid en god affär. Det är en långsiktig investering för att skapa ett blomstrande samhälle. Pengamässigt är det ganska lite som behövs för att skapa stor nytta på lång sikt, säger Sarah Pettersson.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev