Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Forskningsprojekt om samhällsnyttiga insatser och sociala investeringar

Publicerad: 23 april 2013, 06:09

Bransch- och intresseorganisationen SABO startar ett forskningsprojekt om hur allmännyttan tar samhällsansvar och hur det kombineras med affärsmässiga principer. Det tvååriga forskningsprojektet finansieras av SABO med tre miljoner kronor och delrapporter kommer att publiceras löpande under projektets gång.

Ämnen i artikeln:

Malmö högskolaSABO

Forskningsprojektet Nyttan med allmännyttan ska studera vad allmännyttans samhällansvar innebär och hur de allmännyttiga bostadsbolagen arbetar med samhällsnyttiga insatser och med sociala investeringar.

– Att allmännyttan tar ett stort samhällsansvar vet vi redan. Nu vill vi få klarhet i hur det sker och vilka företagsekonomiska och samhällsekonomiska vinster som insatserna ger, säger Therese Berg, SABO, projektledare för Nyttan med allmännyttan.

Enligt Therese Berg ska forskarna även ta fram nya metoder för hur bostadsföretagen kan bedöma, beräkna och följa upp värdet av sociala projekt och investeringar.

– Det är något som både bolagen och kommunerna kommer att få stor nytta av, säger hon.

Det tvååriga forskningsprojektet finansieras av SABO med tre miljoner kronor och delrapporter kommer att publiceras löpande under projektets gång. Uppdraget har gått till Malmö högskola och leds där av professor Tapio Salonen. Han och teamet med forskare från olika lärosäten får stöd från en referensgrupp med representanter från SABOs medlemsföretag, kommuner runt om i landet och Hyresgästföreningen.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, anser att samhällsnyttan är en viktig pusselbit i den nya lagen för allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag som trädde i kraft den 1 januari 2011. Därför är det naturligt för organisationen att stötta forskningsprojektet.

–  Vi kommer att ta en aktiv roll i detta. Det är viktigt att visa hur man kan använda allmännyttan och på vilket sätt allmännyttan skiljer sig från privata fastighetsägare, säger Bengt Westman på SKL.

Källa: Sabo

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev