tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Föreslår nationell strategi för klimatet

Publicerad: 13 augusti 2015, 14:30

Foto: En-cas-de-soleil/Wikimedia.

96 procent av de svenska kommunerna tror att de kommer att påverkas av klimatförändringar. Trots det uppger var femte kommun att de inte arbetar med klimatanpassning överhuvudtaget i dagsläget.

Ämnen i artikeln:

IVLKristianstadBotkyrkaBotkyrka kommunGöteborg

96 procent av svenska kommuner tror att de kommer att påverkas av klimatförändringar. Trots det uppger var femte kommun att de i dagsläget inte arbetar med klimatanpassning överhuvudtaget. Detta visar en kartläggning av Sveriges kommuners klimatanpassningsarbete, som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort tillsammans med branschorganisationen Svensk Försäkring. Nu vill de se en nationell strategi för klimatanpassning.

– Generellt behövs det en bättre beredskap hos många kommuner. Redan idag ser vi klimateffekter som kommunerna behöver hantera och här behövs en samverkan mellan samhällets olika aktörer, säger Susanna Roth på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Bäst på klimatanpassning är Skånes till ytan största kommun, Kristianstad.

– Vi utför ett ovanligt brett arbete när det gäller klimatanpassning. En stor del ligger i de investeringar på många miljoner som gjorts för att skydda staden mot högt vatten, säger Lennart Erfors, klimatstrateg på Kristianstads kommun, till Fastighetsnytt.

Kristianstad ligger på Sveriges lägsta punkt, 10 000 människor bor under havsnivån. 2002 var det nära att gå riktigt illa då vattenmassor pressade skyddsvallarna till bristningsgränsen. Den gången räddades staden av 50 000 ton sprängsten.

Den globala uppvärmningen gör att havet blir varmare, vilket gör att det vidgas. En annan orsak till den stigande havsnivån är den ökade avsmältningen från inlandsisarna. Detta gör att lågt belägna kuststäder som Kristianstad hamnar i farozonen.

– Översvämningsproblematiken har vi levt med länge, säger Lennart Erfors.

Kan bli svårt att försäkra fastigheter
Kartläggningen visar på stor variation i hur långt kommunerna har kommit i sitt arbete. Överlag har stora kommuner kommit längre än små. Kustkommuner sticker även ut jämfört med kommuner inne i landet.

– Under 2014 uppskattades de naturrelaterade skadorna kosta 1,6 miljarder kronor. Det är bara en bråkdel av den kostnad Sverige kommer att stå inför om vi inte rustar för ett extremare väder, säger Staffan Moberg på Svensk Försäkring.

De svenska försäkringsbolagen erbjuder idag försäkringsskydd för klimatrelaterade skador.

– Försäkringsföretagen vill även i fortsättningen kunna erbjuda ett omfattande skydd vid klimatrelaterade skador men det förutsätter att klimatanpassningen tar fart. Det kan bli mycket svårt att till exempel försäkra fastigheter som återkommande drabbas av översvämningar, säger Staffan Moberg på Svensk Försäkring.

Efter Kristianstad kommer i kartläggningen Botkyrka följt av Göteborg.

Svensk Försäkring vill se en skarpare lagstiftning, en nationell strategi, en tydligare ansvarsfördelning och att alla kommuner tar fram en klimatanpassningsplan för att minska effekterna av extrema väderhändelser.

Maria Nordlander

Källa: rapporten ”Vem tar ansvar för klimatanpassningen?” från Svensk Försäkring samt “Klimatanpassning 2015 – så långt har Sveriges kommuner kommit” från IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev