Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Föreslår lättnader för att möta flyktingsituationen

Publicerad: 23 oktober 2015, 12:30

I den flyktinguppgörelse mellan Regeringen och Alliansen som presenterades på fredagen finns bland annat ett avsnitt om hur boendesituationen ska blir bättre. Bland annat ska tillfälliga lättnader i plan- och byggreglerna genomföras.


Ämnen i artikeln:

RegeringenSABO

”Fler bostäder behöver fram snabbt. Tillfälliga lättnader i plan- och byggregleringen ska genomföras. En översyn ska göras så att krav på byggnader som uppförs eller tas i anspråk med tidsbegränsat bygglov förenklas och möjlighet att ”återbostadisera” lägenheter som i dag används för annat ändamål utan att nybyggnadskraven behöver tillämpas. Förutsättningarna för att fler kommuner ska låta uppföra bostäder för uthyrning till Migrationsverket på långa avtal, liknande den så kallade Västerviksmodellen utvecklas. Det kan till exempel röra sig om att göra det möjligt för Migrationsverket att ingå avtal som är längre än sex år.” skriver regeringen.

– Min bedömning är att lättnader i plan- och byggreglerna kan underlätta bostadsbyggandet. Ökad flexibilitet och förenklade krav kring tillfälliga bygglov är ytterligare en åtgärd som är bra. Vi måste bygga fler bostäder och det måste gå snabbare från idé till färdigt hus. Sverige växer i snabb takt och nu har vi en exceptionell situation med många människor som söker sig till oss för skydd, säger Kurt Eliasson vd för bransch- och intresseorganisationen SABO.

Redaktionen

Källa: Regeringen och pressmeddelande SABO

Ämnen i artikeln:

RegeringenSABO

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.