Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Förändrat klimat kräver innovation

Publicerad: 11 juli 2017, 12:14

Tone Bekkestad.

Konsekvenserna av ett förändrat klimat – så som ökade och förändrade nederbördsmönster, tvingar oss att vara innovativa och att se nya möjligheter, lösningar och affärsmodeller baserade på en hållbar cirkulär ekonomi.


Ämnen i artikeln:

Tone Bekkestad

Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 3, 2017.

Konsekvenserna av ett förändrat klimat – så som ökade och förändrade nederbördsmönster, tvingar oss att vara innovativa och att se nya möjligheter, lösningar och affärsmodeller baserade på en hållbar cirkulär ekonomi.

Vi måste, på olika sätt, minska utsläppen, kritiskt granska hur vi använder och slösar våra resurser, vi måste energieffektivisera och vi måste utveckla ny och smartare teknologi som tar oss till ett mer hållbart samhälle. Men vi måste också anpassa oss till ett förändrat klimat.

Vi har länge hört om hur naturbaserad teknologi som exempelvis gröna tak kan vara en del av lösningen för att hantera ett förändrat klimat där kraftigare skyfall och större nederbördsmängder på kort tid har blivit allt vanligare, och där dagvatten och avloppsnätet oftare överbelastas, med översvämningar och skador på bygg och infrastruktur till följd.

En annan lösning som visar på den innovation och utveckling som pågår och som är så oerhört viktig är blåa tak. BlueProof är en ny patentsökt lösning som kan användas på både existerande byggen och nybyggen, där taken fungerar som fördröjningsmagasin. I stället för att vatten forsar ut i det redan överbelastade avloppssystemet, dräneras regnvattnet gradvis och kontrollerat, och minskar på så sätt risken för överbelastning och översvämningar.

En av lösningarna på urbaniserings- och resursproblemet är smarta städer, där det handlar om hur stadslivet kan förbättras genom användning av informations- och kommunikationsteknik, samt optimering av system och processer för att göra dem mer effektiva och på så sätt spara resurser.

För mig som älskar att läsa och höra om ny teknologi och nya smarta lösningar är det roligt att till exempel höra om hur smarta soptunnor – soptunnor som skickar ett meddelande när de behöver tömmas. På vissa ställen har de reducerat sophämtningen och utsläppen med så mycket som 80 procent. Och trots att de smarta soptunnorna är en dyrare investering, betalar de sig snabbt genom lägre bränslekostnader, färre sopbilar och färre anställda.

Ett annat exempel är hur bättre synkronisering av trafikljus kan ge enorma besparingar, båda i tid, pengar och utsläpp. I ett försök som nyligen gjordes i Los Angeles i USA visade det sig att bättre synkronisering av trafikljusen inte bara medförde stora tidsbesparingar för yrkesförare och bilister i stort, men också 132 miljoner liter bensin och diesel mindre per år!! Bara i USA skulle ett förbättrat trafikflöde kunna minska koldioxidutsläppen med så mycket som 25 miljoner ton, vilket motsvarar utsläppen från cirka 5,3 miljoner bilar.

Innovation, ny teknologi, nya affärsmodeller och ett nytt sätt att tänka är helt avgörande för ett mer hållbart samhälle och för att lösa våra problem. Vi går en spännande framtid i möte!

Tone Bekkestad
Meteorolog och hållbarhetsföreläsare

Ämnen i artikeln:

Tone Bekkestad

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News