fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

FN inleder toppmöte om hållbarhet – fyra svenska kommuner rapporterar

Publicerad: 6 juli 2021, 14:08

Laura Hartman, hållbarhetschef på Uppsala kommun, närvarar på FN-mötet High Level Political Forum on Sustainable Development. Foto: Karl Gabor, UN Photo/Cia Pak

På tisdagen inledde FN i New York sitt toppmöte inom hållbarhet. Uppsala är en av fyra svenska kommuner som för första gången lämnar in en granskning om arbetet med Agenda 2030 som bland annat syftar till att främja hållbar stadsutveckling.

Ämnen i artikeln:

FNStockholms stadMalmö stadSKRCoronavirusetHelsingborgUppsala

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


I dag startade FN High Level Political Forum on Sustainable Development som pågår i drygt två veckor. För första gången lämnar fyra svenska kommuner, Uppsala, Stockholm, Malmö och Helsingborg, en frivillig lägesrapport, så kallad Voluntary Local Review, om arbetet med Agenda 2030. 

– Vi vill dela med oss av våra framgångar, utmaningar och lärdomar. En viktig lärdom är att verksamheter blir bättre om hållbarhetsperspektiv bäddas in i hela värdekedjan, säger Laura Hartman, hållbarhetschef på Uppsala kommun, till Fastighetsnytt. 

Uppsala kommun nämner även sina omfattande insatser i två socioekonomiskt utsatta stadsdelar, Gottsunda/Valsätra och Gränby/Kvarngärdet, där syftet varit att främja social hållbarhet med hjälp av områdessamverkan.

– Vi har arbetat mycket med att motverka utanförskap och öka inkludering, vilket hittills lett till etablering av utbildnings- och jobbcenter, mötesplatser, trygghetsatsningar, klottersanering, utveckling av socialt stöd och fler fritidsaktiviteter.

Läs även: 10 fastighetsbolag avslöjar sina bästa hållbarhetsstrategier – och största 

Laura Hartman säger att kommunen måste fortsätta arbeta aktivt inom samtliga områden för att nå de globala målen, där ett konkret mål är att minska klimatutsläppen med 10–14 procent årligen från 2021. 

Hur har pandemin påverkat hållbarhetsarbetet?
– Arbetslöshet, ekonomisk oro, isolering, hög arbetsbelastning, sorg samt utsatthet för våld och förtryck är några konsekvenser som riskerar att förstärka den ojämlikhet i levnadsvillkor och hälsa som redan finns i Uppsala. 

Laura Hartman säger att framför allt många ensamma äldre har drabbats hårt av isoleringen, medan distansarbetet i skolan har drabbat studiesvaga elever. 

– Men pandemin har också gett oss många viktiga lärdomar, som att krishanteringen kring smittsamma sjukdomar behöver bli bättre både inom kommunen och mellan kommun, region och stat.

Malmö stad nämner både utmaningar och framgångar inom samtliga mål. Utsläppen av växthusgaser har minskat kontinuerligt i Malmö de senaste åren, och med hela 66 procent bara inom den kommunala organisationen mellan 2015–2020. 

– Men den bilden kan också problematiseras eftersom vi inte följer utsläpp från Malmöbornas konsumtion i dag, kommenterar kommunens analytiker Jenny Kiiskinen. 

En annan utmaning är att social ojämlikhet till viss del ser ut att öka i Malmö.

– Här ser vi att pandemin har spelat roll, men hur stor roll eller hur varaktiga konsekvenserna är återstår att se, säger Kiiskinen.

Läs även: Regionen bräcker EU:s klimatmål – men utmanas av sjukvården

Helsingborgs kommun följer ett livskvalitetsprogram som sträcker sig till 2024, där klimatförändringar och social hållbarhet nämns som två stora utmaningar. Stockholm i sin tur följer Vision 2040 med målet om att skapa en mångsidig storstad för alla. En utmaning är dock att huvudstaden har hög levnadsstandard i en global jämförelse, samtidigt som grupper med sämst förutsättningar halkat efter. 

I dag lämnar även Sveriges Kommuner och Regioner en nationell granskning till FN om hur hela Sverige uppnår målen i Agenda 2030.

Mer om Voluntary Local Review

• En frivillig hållbarhetsrapportering på kommunnivå där man bedömer sitt bidrag till FN:s mål för hållbar utveckling enligt Agenda 2030. 

• Verktyget har tagits fram av FN som även tar emot rapporterna. 

• Målet är att granska det lokala hållbarhetsarbetet, samt dela med sig av kunskap, lärande och inspiration lokalt, nationellt och globalt. 

• Kommunerna beskriver hur de styr sitt arbete mot de globala målen, hur rättighets- och hållbarhetsfrågor länkas samman, samt delger relevant statistik över utvecklingen.

 

Källa: FN

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev