Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Får sju miljoner för färre bilar

Publicerad: 18 november 2015, 14:12

Bild: GR.

Många samhällen och människor utanför större orter är idag beroende av bilen. Ett nytt projekt, Hållbara och attraktiva stationssamhällen, vill utmana idén om bilen som den enkla lösningen.


Området kring pendeltågsstationer är ofta dominerat av parkeringsplatser. En hållbar, stationsnära, stadsutveckling är viktig för den regionala utvecklingen – och efterfrågan på nya, smarta mobilitetslösningar är stor, enligt Göteborgsregionens kommunalförbund, GR, som koordinerar projektet.

– Många familjer behöver i dag två bilar för att klara livspusslet. Med tillräckligt bra alternativ och ekonomiska incitament tror vi att många kommer att kunna ställa bilen, säger projektledare Jenny Arnell på IVL – Svenska Miljöinstitutet.

Det tvååriga projektet Hållbara och attraktiva stationssamhällen finansieras av Vinnova med sju miljoner kronor. Tanken är att det ska ta fram lösningar för en mer bilfri livsstil för samhällen utanför storstäderna.

IVL – Svenska Miljöinstitutet, Chalmers, SP och Viktoria Swedish ICT ska tillsammans med representanter från kommun, region och näringsliv arbeta tillsammans med de västsvenska tätorterna Lerum och Nödinge.

– Det är mycket glädjande att vi genom stöd från Vinnova får möjlighet att tillsammans med flera aktörer vara med och bidra till samt fördjupa kunskapen om hållbara stationssamhällen som en del i hållbar stadsutveckling , där vi har att möta många framtida utmaningar, säger Helena Söderbäck, förbundsdirektör på GR.

Redaktionen

Källa: Göteborgsregionens kommunalförbund

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.