Hållbarhet
Fabege och Zengun i unikt återbruksprojekt
Publicerad: 19 januari 2023, 12:37
Hållbarhetshuset har byggts av Fabege och Zengun i Solna. Projektet är ett av 3 nominerade i kategorin Hotell och kontor i Årets Bygge 2023.
Foto: Jeanette Hägglund
Ett nytt hus av ett gammalt hus, går det att bygga? Ja det gör det! När Zengun och Fabege behövde etablering till stadsutvecklingen i Haga Norra valde de att bygga ett nytt hus av materialet från Bilias gamla bilhall i stället för att ta in de klassiska inhyrda byggbodarna. "Hållbarhetshuset" som nomineras nu till Årets Bygges kategori Hotell och kontor 2023.
MSN
Martina Strand Nyhlin
– Vi är de första som återbrukat HDF-bjälklag i Sverige. Att kunna återbruka betong, som är det mest CO2-drivande i våra projekt är jättestort, säger Emilie Larsson, projektchef på Fabege.
Det började med att Zengun och Fabege byggde en ny bilhall åt Bilia i Haga Norra. Sedan stod de med en gammal bilhall som de måste riva. Sent inpå rivningen kom återbruk in i planeringen.
– Vi ville göra något innovativt i projektet och då kom återbruk upp, säger Emilie Larsson.
Fabege fick höra talas om forskningsprojektet Återhus, som är inriktat på återbruk. Rivningsfastigheten uppgraderades plötsligt till att bli en av projektets piloter.
Läs även: Sarby Westmans nya tuffa uppdrag: ”Jag tvekade aldrig när Ilija ringde”
Det här är Årets Bygge och Construction Summit
• Priset Årets Bygge delas ut av tidningen Byggindustrin som presenterar 3 finalister inom kategorierna Hotell och kontor, Infrastruktur, Bostäder, Samhällsfastigheter, Industri/Lager/Logistik och Renovering på byggindustrin.se under januari och februari 2023.
• Prisutdelningen av Årets Bygge sker i år på byggbranschens mötesplats
Construction Summit på Sergel Hub i Stockholm den 28 mars 2023. Här avslöjas vinnarna i varje kategori samt totalvinnaren av Årets Bygge!
– Vi var den första piloten som genomförde ett demontage av stomme och montage på en ny plats, säger Emilie Larsson.
Hållbarhetshuset, som byggnaden heter, är banbrytande i sitt slag. Det byggs med temporärt bygglov, men uppfyller alla krav på nybyggnad trots att cirka 70 procent av allt material i fastigheten är återbrukat från den gamla bilhallen. Bland annat har man återbrukat fasad, bjälklag, fönster, glaspartier, WC-grupper, undertak, textilmattor, pentryn och vissa installationer. Det fanns en hel del utmaningar med återbruket då den gamla bilhallen byggdes på 1970-talet och innehöll både asbest, gamla oljor och kemikalier från biltvätt. Med hjälp av sanering kunde mycket tas till vara ändå.
Hållbarhetshuset har byggts av Fabege och Zengun i Solna. Projektet är ett av 3 nominerade i kategorin Hotell och kontor i Årets Bygge 2023.
Foto: Jeanette Hägglund
För entreprenören Zengun har det varit ett projekt som gått mycket bättre än de förväntade sig.
– När man som entreprenör får ett sådant här projekt i sitt knä är det lätt att tänka att det medför stor risk och fokusera på vad som kan gå fel. Vi trodde att byggelement skulle fastna och att inget skulle gå att återanvända. Sen visade det sig att allt föll ut väldigt smidigt och det var fantastiskt kul att få jobba med Fabege. De är väldigt kompetenta på alla sätt som fastighetsägare och kund. Det har varit väldigt högt i tak i projektet, säger Ruben Strömholm.
Läs även: Wallenstam:”Jag känner oro för samhället och gemene man”
Tre snabba om projektet:
• Bilias bilhall byggdes på 70-talet och hade en kontorsdel där det gick att återbruka större delen av allt invändigt material. Det var även från den här delen av fastigheten som HDF-bjälklag togs ut för återbruk i den nya byggnaden.
• Forskningsprojektet ”Återhus” förenar idag 14 samverkansparters som utvecklar metoder, processer och verktyg för att kunna återbruka tunga byggnadsdelar såsom stommar och fasader av stål och betong.
• Från att idén om att återbruka föddes till att bygglov var klart tog det bara åtta månader.
Det är i dag dyrare att demontera och jobba med återbruk än att jobba med nytt material, konstaterar Ruben Strömholm.
— Men där är frågan om det är demontaget och återbruket som är dyrt eller nyproducerat material som är för billigt, säger han.
Att jobba med arkitektur i ett sånt här projekt är något annat än att rita ett nytt projekt. Man får jobba inifrån och ut, menar Emilie Larsson. Arkitekten fick utgå från bjälklagens mått och fasadens utseende och leka med dessa proportioner.
– Bilias gamla fastighet var kanske inte ”sexigast” i världen, den andades mycket 70-tal. Men ambitionen var att låta karaktären från gamla Bilia-fastigheten vara kvar så att man får en tydlig ”storytelling” och kan se kopplingen mellan då och nu. Det lyckades man med, säger Emelie Larsson.
Läs även: ”Vill de bo så här? Jag tror inte det” – kommunerna som inte vill bygga vad de lovat staten
Hållbarhetshuset har byggts av Fabege och Zengun i Solna. Projektet är ett av 3 nominerade i kategorin Hotell och kontor i Årets Bygge 2023.
Foto: Jeanette Hägglund
Det finns många detaljer som känns igen från hur huset såg ut innan, tycker hon.
– Jag tror folk ser en större charm i huset när vi berättar att det är material från en gammal fastighet som vi återbrukat, säger hon.
Läs även: Stor lista: Här är alla projekt som tävlar i Årets Bygge 2023
Många andra fastighetsägare, arkitekter och konsulter har inspirerats av projektet. De hör av sig och vill ta del av information om processen och hur Fabege och Zengun lyckades.
– Vi har tagit fram rutiner nu som fler tar del av för att kunna återbruka i sina fastigheter. Vår förhoppning är att vårt arbete ska bidra till ett mer hållbart byggande och framför allt hur vi kan minska klimatavtrycket i byggbranschen, säger hon.
Aktörer i projektet:
Entreprenör: Zengun
Beställare: Fabege
Hyresgäst: Fabege
Arkitekt: Nom Arkitekter
Projektkostnad: Cirka 20 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan
Här är övriga nominerade i kategorin hotell och kontor
Kineum skapar Manhattankänsla i Göteborg
Veidekkes och Castellums gröna bygge – med blick över Oceanen