Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Exponentiella faktorn central för att rädda klimatet: ”Dagens verktyg är mycket kraftfullare än de gamla”

Publicerad: 4 december 2020, 14:17

Hållbarhetsentreprenören Rebecka Carlsson ser klimat och hållbarhet som en av de riktigt stora disruptiva krafterna för affärslivet. Vi står inför en gigantisk utmaning med klimatomställningen, men som tur är måste den inte gå i linjär takt.


Ämnen i artikeln:

Klimatarbetet i fokus

Greta Thunberg har lyckats sätta klimatdebatten ordentligt i fokus igen. Senast det begav sig var 2006 när Al Gore lanserade en obekväm sanning och Sternrapporten satte fingret på vad det skulle kosta att göra ingenting. Man kan fråga sig varför det inte har hänt mer sedan dess men som med så mycket annat handlar det om att nå insikten att det finns pengar att tjäna, då brukar saker och ting lossna. Rebecka Carlsson är övertygad om att vi nått den punkten.

– Se bara vilka som blev årets gasellföretag förra året, det mest snabbväxande bolaget av alla svenska bolag - Svea solar. Det är där det händer, inom allt kopplat till hållbarhet och det kommer bara att växa.

Läs även: Anders Wijkman om återhämtning efter corona: ”Alla måste dela risken” 

Rebecka Carlsson är grundare och vd av affärsutvecklingsbyrån Heureka Ventures och aktuell med boken ”Exponentiell klimatomställning”. Hon menar att i näringslivet i dag finns det nästan ingen som inte ser att klimatomställningen är på riktigt och att det också ritar om hela affärslandskapet. Så frågan handlar om hur man tar fram lösningar och hållbara affärsmodeller som ger stor effekt.

– Man kan se det som att klimat och hållbarhet blir en av de riktigt stora disruptiva krafterna för affärslivet, tillsammans med digitalisering och exponentiell teknologi. Det finns ett stort intresse men flera företagsledare kämpar fortfarande med hur just de ska ställa om. Vilka hållbara affärsmodeller är det som passar just dem?

Dagens verktyg är mycket kraftfullare än när vi tog fram de gamla lösningarna, så det är inte på något sätt omöjligt.

Att missa hållbarhetståget är samma som att missa digitaliseringståget, det är affärsmässigt ingen bra idé. Hur man ska förhålla sig till hållbarhet är väldigt likt hur man ska förhålla sig till digitalisering, för tio år sedan var det bara digitala företag som hade digitalisering i affärsmodellen. 

– Det är likadant med hållbarhet, för tio år sedan var det kanske något CSR-projekt på toppen av affärsmodellen. Men snart kommer vi inte ha några företag med självaktning som inte ser över sin affärsmodell och hur den bör förändras för att man ska ligga i framkant när det gäller hållbarhet. Och i kombination med digitalisering finns ju ännu större affärsmöjligheter. Det blir den riktigt stora” gamechangern” framåt, säger Rebecka Carlsson.

Just den exponentiella faktorn är det centrala i omställningen, inte minst som det också är den centrala faktorn i varför vi är i dagens situation, menar Rebecka Carlsson. Den exponentiella utvecklingen vad gäller ekonomi och industri sedan 1950-talet har också haft konsekvensen med exponentiell miljöförstöring. Går det då att finna en lösning där vi kan leva det goda livet utan utsläpp?

– Klimatkrisen kommer ju av att vi har tagit fram lösningar för mänskliga behov men som har lett till indirekta konsekvenser i form av utsläpp. Det vi behöver göra nu är att ta fram nya lösningar på samma mänskliga behov, men på ett sätt som inte kommer med utsläpp. Och dagens verktyg är mycket kraftfullare än när vi tog fram de gamla lösningarna, så det är inte på något sätt omöjligt. Det handlar om att inse att vi har haft oönskade, indirekta konsekvenser från de gamla lösningarna och hitta nya så att vi kan fortsätta leva på universums mest gynnsamma plats för människor, under lång tid framöver.

Det betyder exponentiell tillväxt

Den matematiska definitionen säger att det är en kvantitet som ökar med en hastighet vilken är proportionell mot dess nuvarande storlek. Tänk en skogsbrand som börjar med en engångsgrill och till en början växer långsamt för att sedan sprida sig i rasande takt i alla riktningar och blir till svårare och svårare att stoppa ju större den blir. 

Det är hoppfullt att se den yngre generationen engagemang i klimatfrågan, men de behöver också ges möjligheten att agera. Rebecka Carlsson menar att vi går ju in i ett årtionde av klimataktion, 2030 bör de globala utsläppen vara hälften av vad de är i dag. Det innebär att det är den generation som är vid makten nu som måste genomföra det. Det vi behöver göra för att stoppa klimatförändringarna tillräckligt snabbt, enligt Rebecka Carlsson, är att följa det som kallas the carbon law (Rockström med flera). Det innebär att vi halverar utsläppen varje decennium och når nollutsläpp 2050. Och den rikare delen av världen behöver gå ungefär dubbelt så snabbt fram. 

Läs även: Corona har inte räddat klimatet – men krisen har visat att människor kan anpassa sig

– Det är väldigt snabbt men vi ser också att utvecklingen går mycket snabbare på andra områden. Den önskade klimatomställningen är fortfarande väldigt långsam om man jämför med exempelvis Moore's lag som många exponentiella teknologier följer. Om vi skulle minska klimatutsläppen lika snabbt som teknikutvecklingen, om carbon law skulle följa Moore’s law i stället, då skulle vi vara klara på fem år och tre månader och kunna ägna oss åt andra frågor i stället.

Beteenden kan också utvecklas exponentiellt

Insikten om att en exponentiell omställning är möjlig fann Rebecka Carlsson när hon som en av få svenskar utbildade sig vid Singularity University i Silicon Valley med fokus på exponentiella teknologier. Och det handlar inte bara om teknik som kan utvecklas exponentiellt, utan även beteenden, attityder, värderingar och sociala rörelser.

– Den stora insikten handlar om att omställningen inte behöver gå i linjär takt. Det behöver inte gå ett steg i taget, vilket inte ens är rimligt, när mycket annat i utvecklingen går så snabbt. Det är fullt möjligt att ta fram klimatlösningar som i väldigt snabb takt minskar utsläppen och det är vad som gör att det fortfarande finns hopp.

Mattias Fröjd

Se Rebecka Carlsson på Business Arena Stockholm

Rebecka Carlsson är aktuell som talare under Business Arena Stockholm den 9 december.

 

 

 

 

Mattias Fröjd

Reporter

mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Klimatarbetet i fokus

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News