Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Erik Thedéen efterlyser kraftigt höjda priser på koldioxid

Publicerad: 8 september 2021, 14:32

Foto: Anna Nildén/Finansinspektionen

Gröna investeringar räcker inte för att råda bot på klimatkrisen och koldioxid bör prissättas tydligare. Det säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen på Di:s konferens Uppstart Sverige. Därmed kan vi ”ta in framtiden i samtiden.”


Ämnen i artikeln:

Erik ThedéenFinansinspektionen

Thedéen säger att priset på koldioxid måste öka kraftigt, och gradvis fortsätta att öka under kommande decennier, så att så mycket som möjligt av världens kolreserver stannar i marken. 

Han räknar däremot inte med att gröna investeringar eller företagens klimatarbete i allmänhet kommer bidra med de avgörande lösningarna.

– Så länge utsläppen inte minskar, och så länge de i stora delar av världen prissätts långt under en nivå som är förenlig med Parisavtalet, så är klimatomställningens landvinningar otillräckliga, säger Thedéen.

Visserligen visar flera studier att vi under 2020 minskade utsläppen ungefär i den takt som krävs för att nå klimatmålet, cirka 7 procent i Sverige och 4−8 procent globalt. Men det ska inte tas som intäkt för att vi är på rätt väg.

– Det kom till en kostnad av att vi i princip stängde ner hela världsekonomin. Gatorna låg öde och handeln upphörde.

Läs även: Gröna pengar – så funkar det 

Vill se ökad jämförbarhet

Många företag lämnar information men de utgår då ofta från diverse frivilligt ramverk, vilket gör att informationen inte går att jämföra. Thedéen vill därför att företagens redovisning ska inkludera gemensamma parametrar för hur resultatet och andra finansiella poster påverkas av framtida förändringar på klimatområdet.

– Det handlar om att ta in framtiden in i samtiden. Det kommer ge oss bättre förutsättningar att se vilka som är vinnare och förlorare i omställningen till en fossilfri framtid.

Som exempel på hur man tar in framtiden i samtiden anger Thedéen internpris på koldioxid. Företag behöver förbereda sig för stigande utsläppspriser och ett sätt att göra det är att använda sig av ett internpris. Inte minst tydliggör det hur ett stigande pris skulle påverka kostnader och lönsamhet. 

Läs även: Svag uppslutning kring ESG – välkända fastighetsbolag missar kriterierna 

Han hänvisar här till exempel från Financial Times i våras som visade hur några globala industriföretag kan påverkas. Ett pris på 100 dollar per ton koldioxid skulle enligt dem innebära en kostnad som vida överstiger vissa av företagens resultat. 

– Det kan få stora effekter på de företagen och också på finansiella företags investeringar. Och här vill jag återigen lyfta hur bra och viktigt det skulle vara att företagen började med detta så fort som möjligt, säger Thedéen.

 

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.