Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Enkät: Liten affärstro på hållbarhet i norska fastighetsbranschen

Publicerad: 17 juni 2022, 08:56

Foto: Getty Images

En färsk undersökning visar att endast vart tionde norskt fastighetsbolag rapporterar sina hållbarhetsåtgärder och endast 14 procent ser affärsmöjligheter här.


Ämnen i artikeln:

NorgeSvepet

Konsultföretaget BDO har genomfört en undersökning bland 1 200 små och medelstora företag över hela Norge, där de har svarat på frågor om marknadsutsikter, digitaliseringsarbete och hållbarhetsarbete. 

Även om hållbarhet är ett ord som används mycket inom fastighetsbranschen så tyder mycket på att det är mer prat än faktisk handling och tydliga strategier från aktörernas sida. Endast 9 procent av de norska fastighetsbolagen i undersökningen svarar att de redovisar sina hållbarhetsåtgärder. 

– Det blir allt mer ett krav från både privat och offentlig sektor att redogöra för hållbara affärer, även i anbudsprocesser, säger Anders Ramberg, delägare i BDO och branschledande fastigheter.

Läs mer: LISTA: Här är landets största fastighetsbolag 2022 

Av de fastighetsbolag som genomför åtgärder kring hållbarhet svarar nästan 7 av 10 att åtgärderna genomförs för att bidra till en positiv samhällsutveckling. Det är lovvärt, men överraskande, anser Ramberg. Endast 14 procent uppger att de ser nya affärsmöjligheter i hållbarhetsåtgärder.

– Det är en nästan häpnadsväckande låg siffra, säger Ramberg.

Även om SME-segmentet hittills sällan direkt berörts av krav kan de hållas ansvariga som underleverantörer till större företag eller offentlig sektor. Om de mindre företagen inte klarar av att leverera på samma krav kommer de att kunna missa uppdrag.

– Små och medelstora företag med verifierbara hållbarhetsredovisningar kan inte bara bli en attraktiv underleverantör, de kan också få tillgång till förmånligare finansieringsalternativ genom gröna lån. Även som arbetsgivare kommer en hållbar profil att vara avgörande för att attrahera, och behålla, de bästa hjärnorna, säger Ramberg.

Läs mer: Branschens nödrop - skriker efter teknisk kompetens: ”Växer inte på träd” 

Samtidigt har en majoritet av fastighetsbolagen genomfört åtgärder för hållbar utveckling av verksamheten (54 procent svarar jakande på frågan) och 25 procent av de som genomför åtgärder mäter dem.

– Även om det är glädjande att se hur små och medelstora fastighetsföretag över hela landet tagit miljöutmaningarna på allvar och börjat förändra sitt sätt att arbeta, skulle fler också kunna öka medvetenheten om de dimensioner av hållbarhet som handlar om sociala villkor och bolagsstyrning, säger Ramberg.

Han tror att hållbarhet har blivit en kritisk framgångsfaktor för företag.

– Det är av stort värde att genomföra, mäta, redovisa åtgärderna – samt kommunicera detta arbete både internt i den egna organisationen och externt till dina intressenter och målgrupper, avslutar branschledaren.

Dag-Jørgen Saltnes

Redaktionen

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

NorgeSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.