Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Energilyft för framtida byggnader

Publicerad: 22 november 2017, 14:01

Mari-Liis Maripuu

Foto: CIT Energy Management

Inom några år ska alla nya byggnader vara mer energieffektiva än i dag och det ställer nya krav på byggbranschens kompetens inom lågenergibyggande. På torsdag samlar Atrium Ljungberg sina anställda från hela landet till ett seminarium i ämnet.


Kraven på bygg- och fastighetsbranschen ökar och alla nya byggnader ska vara nära-nollenergibyggnader i Sverige senast 2021, enligt Boverket.

Atrium Ljungberg vill vara med och bidra till att nå energimålen och kallar därför delar av sin driftsorganisation till ett Energilyftet-seminarium på torsdagen. Förhoppningen är att samtliga av bolagets fastigheter ska nå energimålet fram till 2021.

– Mellan 2014–2021 ska energianvändningen per kvadratmeter minska med 20 procent och år 2021 ska andelen gröna hyreskontrakt uppgå till 50 procent av kontrakterad hyra, säger Mattias Celinder, affärsområdeschef fastighet på Atrium Ljungberg, till Fastighetsnytt.

Han säger att bygg- och fastighetssektorn står för cirka en tredjedel av Sveriges energianvändning och har en stor klimatpåverkan. Det är en viktig anledning till varför alla aktörer i branschen behöver känna till de satta kraven, enligt seminarieledaren Mari-Liis Maripuu, projektledare på CIT Energy Management.

– Det är bra att företag satsar på att höja kompetensen inom lågenergibyggandet. Att göra som Atrium Ljungberg där alla är med i processen och får samma grundförutsättningar är viktigt för att lyckas nå målen, säger hon till Fastighetsnytt.

Energilyftet är en kompetenssatsning som har tagits fram av Energimyndigheten tillsammans med Boverket, branschorganisationer och andra samarbetspartners som genom seminarier och webbutbildningar riktar sig till beställare, arkitekter, ingenjörer, byggprojektledare, tekniska förvaltare och driftpersonal.

– De behöver veta hur deras arbete påverkar resultatet av byggnadens energiprestanda och hur de kan bidra till att uppnå energi- och klimatmålen.

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.