Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

En av världens mest innovativa städer

Publicerad: 18 oktober 2012, 12:11

Stockholm

Stockholm är på en femteplats bland 27 storstäder i världen som har kartlagts.


Ämnen i artikeln:

PWC

Stockholm är världsledande inom områden som innovation, hälsa och säkerhet och totalt sett hamnar staden på en femteplats bland 27 storstäder i världen som har kartlagts. Detta enligt den femte upplagan av Cities of Opportunity som analyserar storstäder utifrån tio olika faktorer som påverkar städernas attraktionskraft och tillväxtpotential.

Rapporten tas fram av PwC och Partnership for New York City. Totalt sett slutar New York som världsetta knappt före London, därefter följer Toronto och Paris. Stockholm på en femteplats, en placering sämre än 2011. Rapporten visar också hur kinesiska städer som Peking och Shanghai avancerar inom områden som ekonomiskt inflytande och staden som knutpunkt.

– Vi ser att storstäderna blir framgångsrika när de investerar i grundläggande behov av vikt för både den enskilda människan och näringslivet. När en stad investerar kontinuerligt i områden som utbildning, hälsovård, säkerhet och infrastruktur medför det att entreprenörskap och näringsliv frodas. Stadens ekonomi växer och därmed skapas förutsättningar för långsiktig uthållighet, kommenterar Henrik Steinbrecher, territory senior partner, PwC Sverige.

– Att Stockholm ligger i framkanten och är en mycket intressant och attraktiv stad bekräftas ständigt i våra relationer med klienter världen runt. Ett aktuellt exempel är att världsstaden Singapore ser Sverige som ett högintressant land och Stockholm som en väldigt viktig stad att dra lärdom av för att positionera sig i den globala konkurrensen, avslutar Jan Sturesson, globalt ansvarig för offentlig sektor inom PwC.

Huvudindikatorerna i Cities of Opportunity 2012 och respektive tre städer i topp är:

- Intellektuellt kapital och innovation: Stockholm, Toronto, Paris
- Teknologiacceptans: Söul, San Francisco, New York
- Transporter och infrastruktur: Singapore, Söul/Toronto (delad andraplats), Tokyo
- Hälsa, säkerhet och trygghet: Stockholm, Toronto, Sydney
- Hållbarhet och miljö: Sydney, San Francisco/Toronto (delad andraplats), Berlin
- Ekonomiskt inflytande: Peking, Paris, London/New York (delad tredjeplats)
- Lätthet att göra affärer: Singapore, Hong Kong, New York
- Kostnad: Berlin, Seoul, Kuala Lumpur
- Demografi och levnadsstandard: Paris, Hong Kong/Sydney (delad andraplats), San Francisco
- Staden som knutpunkt: London, Paris, Peking

Om undersökningen
Cities of Opportunity baseras på offentlig data från globala utvecklingsorganisationer som Världsbanken och Internationella Valutafonden, nationella statistiska organisationer som National Statistics i Storbritannien och Census Bureau i USA samt statistikföretag. Data samlades in under senare delen av 2011 och första kvartalet 2012. Poängmetodiken har utvecklats för att garantera öppenhet och enkelhet för läsare samt jämförbarhet mellan städer. Hela rapporten finns tillgänglig på: www.pwc.com/cities.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande PwC

Ämnen i artikeln:

PWC

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.