lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

”En armé av blinda män”

Publicerad: 20 september 2013, 09:05

Stefan Attefall. Foto: Sigurdur J. Olafsson.

”Vi håller på med ett ganska omfattande renoveringsarbete av svensk bostadspolitik” kommenterade Civil- och Bostadsminister Stefan Attefall och menade på att det kommer att ta tid och han såg gärna att han fick möjligheten att köra en fyraårsperiod till.

Ämnen i artikeln:

Stefan Attefall

Att man tittar noga på bostadsmarknaden är uppenbart, det rådde delade meningar under torsdagens bostadsseminarium på Business Arena om huruvida det var 64 eller 65 utredningar som initierats av Stefan Attefall. Stefan Ränk, vd för Einar Mattsson, ansåg sig dock ha svaret på vad som är problemet på bostadsmarknaden. Han gjorde liknelsen med de sex blinda männen som fick rycka i olika delar av en elefant utan att lyckas gissa vad det är de håller i.
– Det är trevligt att Stefan Attefall skickat en armé av blinda män som rycker i allt men elefanten i rummet är hyreslagstiftningen, säger Stefan Ränk.

Annars gick Socialdepartementet ut med på fredagen att Boverket ska, bland annat, se över och skärpa nivåerna för energihushållning i Boverkets föreskrifter, att plan- och bygglagen ändras så att en kommun inte får ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planlägg­ning och möjligheter till individuella i nyproduktion, presumtionshyror.

När det gäller idén om individuella hyror lät inte kommentarerna vänta på sig.
– Det är pinsamt av Attefall att ena dagen beklaga sig över att nyproducerade hyresrätter är alltför dyra och sedan presentera förslag som kommer göra det ännu dyrare. Individuella avtal är inget annat än fri hyressättning som inte kommer att leda till ett ökat bostadsbyggande. I stället är det landets alla bostadssökande som får betala priset för regeringens haltande bostadspolitik, kommenterade Barbro Engman, ordförande Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande

Fastighetsägarna var, inte helt överraskande, mer positiva i sin kommentar.
– Den friare hyressättning vid nyproduktion som regeringen överväger är en välkommen åtgärd för öka intresset för att bygga hyreslägenheter. Ännu bättre hade det naturligtvis varit om regeringen lagt fram ett förslag och inte bara övervägde att göra det, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev