onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Emrahus lanserar unikt LSS-koncept i Landskrona

Publicerad: 10 januari 2023, 08:54

Foto: Emrahus

Ett LSS-boende med tegelfasad och sedumtak har tagit form i Landskrona. Ambitionen är att bli den första byggnaden i Sverige som har en dubbel certifiering som både Miljöbyggnad Guld och Passivhus Guld.

Ämnen i artikeln:

SvepetLandskronaSkåne

SM


Landskrona är basen för Emrahus, som i flera år specialiserat sig på att konceptutveckla och bygga LSS-boenden. Den nya grupp- och servicebostaden som byggs i Borstahusen, kommer bli företagets flaggskepp. Det framgår av ett pressmeddelande.

Boendet är utrustat med Human Centric Lighting, även känt som dygnsrytmbelysning. Det innebär att belysningen i huset automatiskt anpassar sig under dagen, i både färg och ljusstyrka, för att efterlikna vardagen. Enligt forskning leder det till ett ökat välmående, bättre sömn och högre energinivåer. Tekniken är relativt ny och har hittills mest använts i sjukhus och skolor.

– Det har aldrig testats i ett LSS-boende tidigare. Vi har länge velat göra det, men den krassa verkligheten har varit att de färdiga systemen varit för dyra. Därför har vi utvecklat vårt eget system tillsammans med Novemberbolaget och Maxel, och kan nu använda det i alla våra Emrahem, med start i Landskrona, berättar Robin Berkhuizen.

Läs även: Gemensamhetsel: En ny folkrörelse växer fram – ”Klara kostnadsfördelar”

Även miljöaspekten har vägts in när boendet tagits fram. I det här fallet har Emrahus valt att satsa på en certifiering som Miljöbyggnad Guld.

– Det är lite olika saker man tittar på när man certifierar ett hus som passivhus jämfört med när man certifierar huset som en miljöbyggnad. Det funkar bra att kombinera, resultatet blir en byggnad som har väldigt låg påverkan på klimatet, med hållbara material och låg energiförbrukning. Samtidigt får du ett riktigt bra inomhusklimat. Jag vågar nog påstå att det här blir Sveriges miljövänligaste LSS-boende någonsin, säger Anders Linde, arkitekt på Emrahus, i en kommentar.

Ofta ligger LSS-boenden lite mer avskilda, men den här byggs i ett område med blandad bebyggelse, med både äldre och barnfamiljer som grannar.

Landskrona stad kommer bedriva verksamheten i boendet.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev