söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Elfrågan: ”Det är en fråga om akut effektbrist”

Publicerad: 27 september 2021, 09:19

Anna Graaf är hållbarhetschef på White Arkitekter.

Energifrågan kommer allt högre upp på agendan. För samhällsbyggnadsbranschen är frågan hur man ska minska energiförlusten till nya byggen och vilka innovationer man ska satsa på i framtiden. Vi har pratat med två experter på området.

Ämnen i artikeln:

White arkitekterFabege

I veckan hölls Nexnas Climate Day på Fotografiska i Stockholm. Årets tema var ”Att göra klimatvisioner till verklighet.”

Inbjudna för att tala om fastigheter och byggnation, och hur vi kan minska energiförlust när vi bygger nytt eller renoverar var bland annat Anna Graaf, hållbarhetschef på White Arkitekter och Thomas Linderholm, Energispecialist Fabege. 

Läs även: Vasakronan spår snabbt växande marknad för handel med eleffekt

Hos White Arkitekter är det högt fokus på just energi och klimat. En annan viktig fråga är social hållbarhet. Anna Graaf berättar att det finns olika kategorier som man på företaget arbetar kring. Den första är klimat och energi, cirkulär arkitektur, hälsa och välbefinnande, biologisk mångfald med speciell fokus på biologiskt mångfald och jämlika miljöer. 

Samtidigt är den akuta elbristen ett faktum, men enligt Anna Graaf är det snarare en fråga om effektbrist. Där menar hon att det är viktigt att designa byggnader som är välisolerade, men också användandet kring just själva byggnaden och designen. 

– Det är viktigt att minska el- och energibehovet genom bra formgivning, som till exempel byggnadsvolymer, fönster och material. Byggnadsintegrerade solceller utvecklas ständigt och kan ersätta andra material i fasad och tak. 

Hos Fabege ser man frågan om initial CO2-skuld under produktion av deras fastigheter som den viktigaste hållbarhetsfrågan just nu. Det är numera detta skede som medför det största CO2-avtrycket, enligt Thomas Linderholm. 

– Vi tittar på hur vi kan bidra. Fastigheterna kan förbruka mindre, momentant och över tid. Vi kan också flytta våra laster, till viss del, när vi förbrukar vår el. Vi kan också arbeta med flexibilitetsmarknaderna, vi försöker förbereda oss för det just nu. Vi arbetar även med fastighetsbatterier. 

Läs även: Castellum vill bli ledande i landet på elfronten

Thomas Linderholm menar samtidigt att elbristen bidrar till många spännande projekt, men att det självklart är ett hot. 

– När vi behöver topplaster så är det oftast den smutsigaste energin som medför det största Co2 avtrycket. Vi vill gärna bidra till att de inte behövs i samma utsträckning. 

Hur ska ni göra det?
– Vi ska med installationerna och maskineriet som vi har i fastigheterna arbeta med att styra dem baserat på hur pris, elmixen och på hur frekvensen på elnätet ser ut. Vi ska sedan lära oss mer om hur vi kan samarbeta med Svenska kraftnät, Vattenfall och Ellevio i vårt fall eftersom vi agerar på Stockholmsmarknaden, och att företagen ger oss indikationer om hur vi ska dra ner våra förbrukningsposter och nyckelfunktioner utan att detta ska påverka våra hyresgäster. Då kan hyresgästen känna att de deltar, i och med att de var valt Fabege som fastighetsägare, säger han.  

Just när det kommer till nya innovationer inom byggsektorn satsar man på White Arkitekter mycket på nya digitala verktyg, med extra fokus på så kallad computational design för att enklare kunna modellera en optimal design utifrån inomhusmiljö, material, klimat och energi. 

Fabeges största satsning på området just nu är solenergi, där målet är att man ska kunna producera 2,5 kliowattimmar per kvadratmeter och år, utslaget på hela beståndet som i dagsläget är 80 fastigheter. Där anser Thomas Linderholm att det är viktigt att man väljer hållbara aktörer, då det inte alltid är tydligt var produkten kommer ifrån. 

– Vi tittar också på fastighetsbatterier, vi tittar på innovativ teknik avseende solavskärmning för att inte få stora kyllaster och även hållbara byggmaterial, så att vi får lägre CO2-avtryck. Det sista är att återbruka, att fräscha upp befintliga material och och välfungerande material eller produkter. Alltså i stället för att skapa en ny post som medför en större CO2-skuld, säger Thomas Linderholm. 

Ellen Hellström 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev