Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Elbe-öar blir hållbara stadsdelar

Publicerad: 19 oktober 2012, 12:17

Bunker i Wilhelmsburg. Centrala värmeaggregat kommer att finnas i en omvandlad bunker från andra världskriget. Bild: Wikipedia

I mars 2013 slår Hamburg, Tysklands näst största stad, upp portarna för IBA Hamburg.


Ämnen i artikeln:

SGBC

I mars 2013 slår Hamburg, Tysklands näst största stad, upp portarna för IBA Hamburg, den internationella stadsbyggnadsutställningen i Hamburg. Enligt projektkoordinator Jan Gerbitz, har man valt att fokusera projektet på stadsdelarna Wilhelmsburg och Veddel. Dessa har det gemensamt att vara belägna på öar i floden Elbe och även att ha svämmats över när en stormflod drabbade Nordtyskland år 1962.

Ungefär 200 människor bragtes om livet i den svåra översvämningen och många av Elbeöarnas invånare valde att flytta bort.

– Flesta av dem som lämnade öarna efter den stora översvämningen 1962 tillhörde medelklassen. Ett resultat var att många med invandrarbakgrund flyttade in tomma lägenheter och kvarter vilket ledde till att den sociala strukturen blev över de kommande årtiondena ensidig med fattigdom som kännetecken. Under 1980-talet försökte man radikalt ändra kurs och investerade stora summor offentliga medel i tegelsten och murbruk men de sociala förhållandena ändrades nästan inte alls, förklarar Jan Gerbitz som tidigare i veckan presenterade projektet på kongressen Building Sustainability Sweden 2012.

Förnybara Wilhelmsburg
Man arbetar utifrån tre olika nyckelteman i utvecklingen av de två stadsdelarna. Det första är hållbarhet och således även energieffektivitet, det andra är utveckling av hittills outvecklade områden nära industri- och hamnområden och det tredje är att förbättra levnadsförhållandena för invånarna. Då temat för kongressen var hållbarhet fokuserade Gerbitz på just detta tema i sitt anförande och berättade bland annat om konceptet ”Förnybara Wilhelmsburg” som man tagit fram för att göra stadsdelen självförsörjande på energi med hjälp av förnybar energi.

– Inom ramen för Förnybara Wilhelmsburg installerar man för närvarande ett 3,7 MW vindkraftverk på soptippen Energieberg. Tillsammans med ytterligare ett vindkraftverk kommer det att skapa tillräckligt med energi för att förse 4 000 hushåll (20 procent av alla hushåll på Elbeöarna) med el, berättar han.

Ytterligare ett element i konceptet är principen om självständiga lokala värmenätverk. Fyra sådana har planerats, varav tre har redan påbörjats eller står färdiga, och tills 2050 planerar man att utveckla ännu fler nätverk och koppla ihop de befintliga.

– Vi planerar tre helt olika system. Ett nätverk i ett bostadsområde där husen byggdes vid 1700-talets slut. Det centrala värmeaggregatet och värmeförvaringsanläggningen kommer att finnas i en omvandlad bunker från andra världskriget. Ett nätverk kommer att förses med geotermal värme från djupa borrhål och det tredje är ett integrerat energinätverk i den nyaste delen av IBA-området.

Ett tredje viktigt element är energieffektivisering av de befintliga fastigheterna i de två stadsdelarna. Att producera billig och förnybar energi är av föga betydelse om störst del av energin sedan sipprar eller läcker ut på grund av dålig isolering.

Kärnkraftsavveckling och energieffektivisering
Delprojektet Förnybara Wilhelmsburg är av stor betydelse för Tyskland, av två anledningar. Dels har landets regering beslutat att avveckla kärnkraften som energikälla före utgången av 2022 vilket gör det angeläget att hitta nya och vidareutveckla befintliga energikällor. En annan anledning är den föråldrade fastighetsstocken i Tyskland.

– Ungefär hälften av alla tyska bostäder är i stort behov av energieffektivisering då de inte uppfyller dagens krav för trevnad i hemmet, säger Jan Gerbitz.

Sverrir Thór

Internationale Bauausstellung (IBA) är en i Tyskland återkommande utställning kring stadsplanering och byggande i städer. Utställningarna är tänkt att bidra med nya idéer och projekt socialt, kulturellt och ekologiskt i en stad eller region i behov av modernisering. Stadsplanerare, arkitekter, landskapsplanerare och företag bjuds in i tävlingar för de olika projekten som ingår. En av de mest kända IBA-utställningarna ägde rum i Västberlin 1984-1987, Internationale Bauausstellung 1984, och i Ruhrområdet (Emscher Park) 1989-1999.

Pågående IBA-utställning är IBA Hamburg som pågår 2006-2013 där man planerar för ökad integration mellan stadens norra och södra del över Elbe med fokus på stadsdelarna Hamburg-Veddel och Hamburg-Wilhelmsburg.

Källa: Wikipedia

Ämnen i artikeln:

SGBC

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.