tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Efterlängtat startskott för klimatkontrakt i Malmö

Publicerad: 21 december 2021, 11:30

Tisdagen den 21 december signerades den första omgången av Klimatkontrakt Malmö. Foto: Adam Hallberg

På tisdagsförmiddagen tecknade Malmö stad och 17 aktörer i näringslivet ett första avtal för en hållbar stad 2030. ”Det är först när vi går samman som de riktigt stora förändringarna kommer”, säger Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs, till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

EUStena FastigheterwihlborgsWihlborgs FastigheterMalmö

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


I dag ingår totalt 23 svenska städer i Klimatkontrakt 2030 där Malmö är bland de första att teckna sitt första klimatkontrakt. 

– Vi behöver jobba tillsammans för att ligga i framkant i klimatomställningen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, till Fastighetsnytt.

Arbetet bottnar i det svenska innovationsprogrammet Viable Cities som Energimyndigheten, Vinnova och Formas står bakom, som mynnat i EU-satsningen Net Zero Cities där städer runtom i Europa skriver klimatkontrakt enligt den svenska modellen. Allt för att fånga upp lokala insatser i klimatomställningen. 

– Utsläppen i Malmö som geografiskt område ska ha minskat med 70 procent fram till 2030 och klimatkontrakten ger utökade samarbeten som möjliggör detta, säger Stjernfeldt Jammeh (S). 

Läs även: LISTA: 10 fastighetsbolag avslöjar sina bästa hållbarhetsstrategier – och största risker 

På tisdagen tecknade Wihlborgs, Stena Fastigheter, Rosengårds Fastighet, MKB, Rise, Sysav, Vasyd, Skanska, Martin & Servera, CMP, Malmö FF, Stena Recycling, Enjay, Granitor Properties, E.ON, Carl F och Altitude Meetings sina första individuella avtal om fortsatta klimatåtaganden på lokal nivå i Malmö. 

– För oss är det en självklarhet att vara en del av arbetet mot en mer klimatsmart stad. Vi kan benchmarka med företag i andra branscher och på så sätt skapa en ännu hållbarare affär, säger Unni Sollbe, vd på Stena Fastigheter i Malmö, till Fastighetsnytt. 

Bolaget åtar sig genom kontraktet att arbeta med energiförsörjning, omsorgsfull renovering och uppvärmning med mål om att halvera sina koldioxidutsläpp till 2030 jämfört med 2018. 

Hur sker detta rent praktiskt?
– Vi utvecklar bland annat ett av Malmös sista miljonprogramområden, västra Bellevuegården, för att vara mer självförsörjande på energi och genom att placera sju batterilager i området som möjliggör lagring av energi, säger Sollbe. 

På så sätt är Stena Fastigheter även med och säljer flexibel effektreserv till Svenska kraftnät för att avlasta det nationella elnätet med förnybar energi.

Wihlborgs uppger sig teckna klimatkontrakt på alla sina orter för att halvera klimatutsläppen till 2030 och göra hela verksamheten klimatneutral senast 2045. 

– Vi har våra egna, ambitiösa mål men det är först när vi med staden, företag, organisationer och privatpersoner går samman som de riktigt stora förändringarna kommer, säger bolagets vd Ulrika Hallengren till Fastighetsnytt. 

Ulrika Hallengren signerade bolagets klimatkontrakt. Foto: Wihlborgs, Malmö stad

Arbetet kommer bland annat att ske inom samarbetsarenan klimatomställning Malmö. 

– Där kommer vi ta fram de färdplaner som krävs för att nå Malmös mål till 2030 och genomföra dessa. Arbetet utvärderas sedan efter två år, säger Hallengren. 

Båda fastighetsbolagen är även engagerade i klimatinitiativet Lokal Färdplan Malmö, samt samverkar kring hållbar mobilitet i Malmö stads plattform Malmö Works.  

Städer anses vara centrala för att hantera klimatkrisen eftersom nästan 85 procent av befolkningen i Europa och 93 procent i Sverige beräknas bo i städer 2050, enligt EU. Målet är att 100 städer i Europa med över 50 000 invånare ska bli klimatneutrala och smarta till 2030. 

Klimatneutrala städer 2030

• Fas 1: Malmö, Stockholm, Umeå, Uppsala, Enköping, Järfälla, Göteborg, Lund, Växjö.

• Fas 2: Borlänge, Borås, Eskilstuna, Gävle, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Mariestad, Nacka, Skellefteå, Örebro, Östersund.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev