Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Hållbarhet

Effektivare energideklarationer

Publicerad: 16 Mars 2012, 07:18

Det kommer att bli obligatoriskt för en säljare att genomföra och att visa energideklarationen för en köpare eller en blivande hyresgäst innan en bostad säljs eller hyrs ut.


Bostadens energiprestanda ska också framgå redan i bostadsannonsen. Det är två av skärpningarna i propositionen Vägen till mer effektiva energideklarationer som regeringen beslutade om vid torsdagens sammanträde.  Syftet med de föreslagna ändringarna i lagen är att skapa energideklarationer som ytterligare underlättar konsumenternas möjligheter till energieffektivisering.

– Som bostadsköpare ska du veta vad du köper och hur du kan påverka energikostnaderna i ditt nya boende. Bättre och effektivare energideklarationer är en i raden av åtgärder som regeringen föreslår riksdagen under våren och som syftar till att öka konsumentens makt över den egna energiförbrukningen och möjligheten att få kontroll på de egna energikostnaderna, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

I lagförslaget flyttas tillsynsansvaret för lagen från kommunerna till berörd myndighet. Propositionen har sin grund i att EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda nu håller på att uppdateras. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2013.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Näringsdepartementet

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.