Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Digitalisering är svaret på hållbarhetsutmaningen

Publicerad: 27 september 2018, 12:15

Mariell Juhlin.

Hållbarhet har under lång tid pekats ut som mänsklighetens största utmaning. Men allt för ofta fastnar diskussionen i domedagsscenarier. Genom digitaliseringen har vi dock skäl till större optimism.


Anledningen till att vi slösar med resurser och skräpar ner planeten bottnar ofta i en kombination av marknadsmisslyckanden och overksamma motåtgärder. Utsläpp och nedsmutsning är uttryck för negativa externa effekter där individers eller företags ageranden drabbar andra än de själva. Överfiske visar på svårigheten att reglera konsumtionen av kollektiva varor. Asymmetrisk information försvårar konsumenters möjligheter att skilja på hållbara och ohållbara produkter vilket påverkar betalningsviljan. Sammantaget leder marknadsmisslyckanden till en samhällsekonomisk suboptimering och förklarar varför vi levererar BNP-tillväxt på bekostnad av klimatet och ökad ojämlikhet.

Samhället har ännu inte lyckats leverera varken rätt förutsättningar eller incitament för en hållbar omställning. Det offentliga riskerar dessutom att ”spä på” ursprungsproblemen genom dåligt utformade skatter, avgifter, regleringar eller subventioner. Offentlig upphandling har potentialen att stimulera tillväxten av hållbara affärsmodeller men kan lika gärna utgöra en inträdesbarriär som cementerar linjära affärsmodeller. På samma sätt riskerar bristande offentlig tillsyn och låg risk för upptäckt att resultera i osund konkurrens mellan de som gör rätt för sig och de som inte gör det.

Här kan digitaliseringen göra verklig skillnad. Plattformsbaserade affärsmodeller skapar marknader för återvinning av avfall som tidigare var omöjliga. Smart teknologi används för att effektivisera resursutnyttjande med ekonomiska och miljömässiga vinster som följd. Men potentialen är mycket större än så. Blockkedjan, om rätt utformad, kan skapa effektiva marknader med absolut transparens mellan producent och konsument och ge incitament till faktisk hållbarhet i alla led. Internet of Things möjliggör realtidsreglering av fabriksutsläpp vilket minskar de externa effekterna och lägger incitamentet att agera där det hör hemma dvs. hos den som smutsar ner.

Så varför händer inte mer? Tekniken finns ju där? Kanske finns svaret i historien. När elektrifieringen kom i slutet av 1800-talet bytte många fabriksägare ut ångmaskinen mot en elmotor med få produktivitetsökningar som följd. Det var först när man började placera ut elmotorer runt om i fabrikerna som den moderna produktionen föddes och den centrala remdriften försvann. Då kom även produktivitetsökningarna. Men det tog i runda slängar 50 år. Och det är lite där vi är nu igen. I den smarta industrin 4.0 är det konsumenten och resurstillgången, inte arbetarna eller aktieägarna, som sätter takten i produktionen. Men få företag har ännu nyttjat den tekniska utvecklingen för att nå dit. Sammantaget gör det att produktiviteten är låg och resursutnyttjandet ohållbart.

Hållbar produktion kräver ett skifte i attityd och ledarskap inom alla branscher. ”Universallösningarnas” tid är definitivt förbi. Nu är det konstant utveckling och innovation som gäller, gärna i nära samverkan med kund och andra aktörer. För att lyckas måste företag våga ta in ny kompetens, bryta invanda mönster och skapa en användar- och hållbarhetscentrerad kultur med ständigt värdeskapande i fokus.

Det offentliga behöver också skapa rätt förutsättningar för att just de hållbara affärsmodellerna vinner ”racet” i den digitala ekonomin. Det kräver en digital offentlig förvaltning där jurister skriver kod som reglerar marknader i real-tid istället för lagtexter som samlar damm. Precis som i privat sektor krävs modigt ledarskap, nya kompetenser, samarbeten och sätt att organisera som sätter värdeskapande för medborgare och samhälle i centrum.

Mariell Juhlin
Vd, Policy Impact AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.