Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Det krävs mer proaktivitet

Publicerad: 28 januari 2015, 15:55

Anders Danielsson

Jag är övertygad om att merparten av aktörerna i fastighetsbranschen är överens om att det krävs ökad proaktivitet från fler av samhällets aktörer för att uppnå hållbar utveckling av våra städer.


Ämnen i artikeln:

WSP

Jag är övertygad om att merparten av aktörerna i fastighetsbranschen är överens om att det krävs ökad proaktivitet från fler av samhällets aktörer för att uppnå hållbar utveckling av våra städer. Det som dock många privata aktörer verkar underskatta är de affärsmöjligheter som denna proaktivitet kan medföra.

Branschen arbetar mer och mer med olika standardiserade metoder, processverktyg och planer som en del i att uppnå en hållbar utveckling. Exempelvis ökar ständigt intresset för miljö- och hållbarhetscertifieringar av fastigheter, stadsdelar och infrastruktur, som exempelvis BREEAM, LEED, Miljöbyggnad och CEEQUAL. Drivkrafterna för att använda systematiska metoder, processverktyg och planer skiljer sig mellan olika aktörer i branschen, men klart är att trenden att hantera och säkerställa en hållbar utveckling av våra städer på detta sätt blir mer och mer vanligt.

De flesta metoder och processer som de privata och offentliga aktörerna arbetar enligt har ofta hög transparens och är relativt enkla att ta del av. Därmed kan alla branschaktörer som normalt inte är en del av dessa processer relativt enkelt skaffa sig kännedom om vilka moment som kommer att genomföras och även när dessa kommer att ske. Förutom att agera proaktivt mot kommande krav och riktlinjer för att uppnå hållbar utveckling finns det därmed även möjlighet för organisationer och företag att använda det systematiska arbetssättet för att minska sina kostnader och förbättra sina affärer. Hållbarhetscertifiering leder till större affär för de medverkande aktörerna eftersom de på ett bättre sätt kan förutse sina kunders behov, anpassa sitt erbjudande därefter och i många fall även få idéer till nya tjänster och produkter som bättre möter framtida behov. De aktörer som utnyttjar denna potential skapar helt enkelt större marknadsandelar.

Ett exempel på moment är ökad dialog. En god dialog mellan olika aktörer är centralt för att uppnå hållbar utveckling. Det finns många systematiska processer och verktyg som kräver att relevanta aktörer i ett tidigt skede diskuterar beslut som är avgörande i utvecklingen av våra städer. Aktörer som normalt kommer in långt senare i processen, exempelvis energi- och materialleverantörer, kan och bör vara en part i större utsträckning än vad de är idag. Detta bland annat för att dela med sig av erfarenheter av senare skede som påverkas av tidiga beslut, och för att de ska kunna planera för en så resurseffektiv verksamhet som möjligt. De kan därmed i ett tidigt skede påverka både beslut och deras affär i ett senare skede.

De nämnda aktörerna kan även bidra till ett helhetsperspektiv med andra frågeställningar och hållbarhetsaspekter som de i normala fall inte gör. Exempelvis kan en energileverantör påverka möjligheten att arbeta med social hållbarhet, bland annat genom att inkludera lokal arbetskraft och bidra till lokalt engagemang och kommunikation. De kan därmed bidra till ökad hållbarhet i samband med utvecklingen av våra städer och samtidigt påverka både sin egen och andra aktörers affär. Affärerna i senare skeden påverkas positivt eftersom alla inblandade aktörer skapar sig en bättre helhetsbild och får information om framtida kundbehov och kundprioriteringar, vilket annars kan vara svårt för dem att tillgodogöra sig.

Min bedömning är alltså att det finns en stor potential för fler aktörer i vår bransch att agera mer proaktivt för att bidra till hållbar utveckling av våra städer, samtidigt som de kan öka och bredda sin affär. Till er som är någon av dessa aktörer: Vänta inte utan tillgodogör er informationen som finns framför er, bidra till ökad hållbar utveckling och säkerställ en bättre affär både på kort och på lång sikt!

Anders Danielsson
Uppdragsledare, WSP Sverige

Ämnen i artikeln:

WSP

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.