Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Danmark satsar på cykeln

Publicerad: 25 maj 2015, 05:50

Illustration: Aarhus kommune

Den danska regeringen tillsammans med tre andra partier beslutade i veckan att satsa 143 miljoner danska kronor, drygt 177 miljoner svenska kronor, på nya “supercykelvägar”.


Ämnen i artikeln:

AarhusDanmark

Den danska regeringen tillsammans med tre andra partier beslutade i veckan att satsa 143 miljoner danska kronor, drygt 177 miljoner svenska kronor, på nya “supercykelvägar”. Miljonerna ska fördelas på olika cykelprojekt i landet, skriver News Øresund.

Bland annat innebär beslutet att Aarhus får ytterligare 25 miljoner danska kronor till sin satsning på high-tech cykelvägar. Sedan tidigare har man fått statligt stöd på 98 miljoner danska kronor, till en cykelväg som beräknas användas av 21 000 cyklister dagligen.

Illustration: letbane.dk

Illustration: letbane.dk

Bland annat kommer den nya cykelvägen att ha tak med belysning som drivs av solceller. Den kommer också att få ett eget utrymme på den bro som byggs för en kommande spårvagnslinje, för att undvika en höjdskillnad på 80 meter. På försök kommer dessutom 100 cyklister utrustas med ett elektroniskt mikrochip, så kallat RFID-chip, som registreras cirka 100 meter från ljuskorsningar – för att skapa en grön våg för cyklisterna.

Projektet i Aarhus finansieras till hälften av ett beslut från 2013 om att danska staten satsar 172 miljoner danska kronor på cyklismen. Under 2014 beslutade fem danska partier i Folketinget om att satsa ytterligare 180 miljoner danska kronor på nya cykelprojekt, varav 142,9 miljoner fördelades genom veckans beslut i Folketinget.

Totalt bidrar danska staten därmed med 352 miljoner danska kronor till nya cykelprojekt. Totalt, med regional och kommunal hälftenfinansiering, satsas 700 miljoner danska kronor, knappt 870 miljoner kronor, på cyklism.

Redaktionen

Källa: News Øresund

Ämnen i artikeln:

AarhusDanmark

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.