Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Corona har inte räddat klimatet – men krisen har visat att människor kan anpassa sig

Publicerad: 14 september 2020, 09:32

Kan den rådande pandemin lära oss något att ta med oss när vi arbetar med klimatfrågan? Frida Hylander på Klimatpsykologerna ser den anpassningsbara människan som något positivt.


Ämnen i artikeln:

Klimatarbetet i fokus

Frida Hylander är legitimerad psykolog med examen i humanekologi och jobbar mot klimatfrågan. Det formella fältet miljöpsykologi har funnit i många år men i dag finns ett ökat fokus mot specifikt klimat och hur vi agerar i, och reagerar på klimatkrisen. 

– Det är ett fält som håller på att definieras och har uppstått som reaktion på klimatkrisen. Vi i Klimatpsykologerna samlar forskning och försöker sprida den på lättillgängligt sätt, säger Frida Hylander.

Läs även: Anders Wijkman om återhämtning efter corona: ”Alla måste dela risken” 

Hon har sett ett skiftande intresset för miljö och klimatfrågan. I slutet av 00-talet var det ett uppsving med bland annat ”En obekväm sanning” och det skrevs en hel del. Det blev lite av en hajp, menar Frida Hylander, och blickarna riktades mot klimatkonferensen COP-15 i Köpenhamn 2009. 

– Sedan blev det ett ganska stort fiasko och efter det såg vi en dipp vad gäller intresset, luften gick lite ur de som var engagerade. Med 2018 där Greta Thunberg engagerat starkt men också den enormt varma sommaren med sina skogsbränder så har hotet blivit mer påtagligt igen, säger Frida Hylander.

Corona har inte varit räddaren för klimatet även om många hoppades på det.

Även om medvetenheten ökat påminns vi ständigt om att vi är långt från målet. Senast i augusti när 54,4 grader uppmättes i Death Valley i Kalifornien, nytt rekord. Året har varit deppigt ur klimatsynpunkt och frågan har av uppenbara skäl fått stå åt sidan under rådande pandemi. Det fanns vissa förhoppningar att det totala stoppet för resor och transporter i världen skulle kunna vara något positivt för klimatet. En undersökning i tidningen Nature konstaterar dock att det kan röra sig om en förändring på 0,01 grad till 2030. 

– Det är långt ifrån tillräckligt för att vi ska kunna ligga i paritet med parisavtalet. Corona har inte varit räddaren för klimatet även om många hoppades på det, säger Frida Hylander.

Läs även: Ny studie: Bostadsägare redo att betala mer för klimatet – särskilt kvinnor

Varför har vi då svårt att får till verklig förändring i klimatfrågan när nu världen visat att den kan agera kraftfullt. Frida Hylander pekar på att corona är ett väldigt avgränsat hot, ett virus och vad vi behöver göra för att förhindra smittspridning är något väldigt konkret. Klimatkrisen är mer komplex, det går inte att peka på en sak som gör oss sjuka, utan det är en mängd orsaker som lett fram till att temperaturen ökar och vi ser extremväder mer frekvent. 

– Vi kan inte säga att just den här stormen eller värmeböljan är en effekt av klimatkrisen, utan generellt bara att det blir värre och mer frekvent. Med indirekta och komplexa samband blir det svårare för oss människor att reagera kraftfullt, och krångligare för oss att veta vad vi ska göra för att bromsa detta, säger Frida Hylander.

Dagliga presskonferenser om corona, inte om klimathotet

En annan viktig skillnad, menar Frida Hylander, är att med corona har politiken agerat väldigt kraftfullt, uppmanat människor att förändra sitt beteende och förbjudit vissa saker på ett sätt vi aldrig sett med klimatet. 

– Det innebär att det också tas på allvar, det skrivs mer, dagliga rapporter från Folkhälsomyndigheten och vi blir ständigt påminda om hur vi alla är delaktiga. Sedan när vi ser andra människor göra saker blir vi också mer benägna att göra det själva. Med klimatet är det nästan tvärtom, visst pratas det om inom politiken men inte i närheten av samma handlingskraft och det påverkar hur vi uppfattar klimatfrågan, säger Frida Hylander.

”Framför allt har vi lärt oss att människor är anpassningsbara”

Finns det då något viktigt vi kan ta med oss från den rådande krisen i arbetet med klimatfrågan? Att många semestrat hemma och upptäckt andra värden är en sak Frida Hylander lyfter. Många spenderat mer tid i naturen och i framtiden är det kanske inte lika självklart att resa långt.

– Men framför allt har vi lärt oss att människor är anpassningsbara och kan ställa om vilket är något trösterikt. Vi är förbi punkten där vi kan stoppa verkningarna från klimatförändringarna, vi kommer att få anpassa oss till att det blir konsekvenser, säger Frida Hylander.

 

 

 

 

Mattias Fröjd

Reporter

mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Klimatarbetet i fokus

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.