torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Co-creation leder oss till hållbarare lösningar

Publicerad: 15 december 2016, 15:00

Ulla Bergström.

Vilka uttryck och fysiska former kan digitaliseringen bidra med till våra städer? Det kommer med all sannolikhet innebära lika stor förändring som när min farfarsfar kom körande med den första bilen i byn Allsta där jag växte upp. Det är fascinerande att tänka på de möjligheter som den digitala transformationen kan ge oss.

Ämnen i artikeln:

Ulla BergströmWhite arkitekter

Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 6, 2016.

Vilka uttryck och fysiska former kan digitaliseringen bidra med till våra städer? Det kommer med all sannolikhet innebära lika stor förändring som när min farfarsfar kom körande med den första bilen i byn Allsta där jag växte upp. Det är fascinerande att tänka på de möjligheter som den digitala transformationen kan ge oss.

Medskapande städer
Stockholm är en av världens mest uppkopplade städer vilket skapar nya rörelsemönster och beteenden. Ett exempel på det såg vi i somras, när bortglömda platser och torg plötsligt fylldes med barn och ungdomar som samlade in Pokémons! Vi måste skapa upplevelser som stöttar detta beteende – se digitaliseringen som en katalysator för förändringar.

I allt större utsträckning kommer vi att få se tillfälliga och föränderliga miljöer i staden. Pop-ups och medskapande miljöer blir våra testlabb, för att pröva nya innovativa lösningar som utvecklar stadens innehåll. Ett intressant exempel på detta är initiativet the Market Street Prototyping Festival, en festival som för andra året i rad genomfördes i San Francisco. Där får invånarna bygga/prototypa sina idéer för staden tillsammans med konstnärer, programmerare och artister för att politiker och makthavare sedan ska kunna ta dem vidare. Något som inspirerat till liknande projekt världen över.

Vi har nu fantastiska möjligheter att få kontakt och utväxling med de som ska använda staden i tidigare skeden. Ofta handlar det om att skapa utrymme för de röster vi sällan hör. Jag tänker framförallt på våra barn och ungdomar för att förstå deras framtida behov. Co-creation ger oss arkitekter och stadsplanerare möjligheten att skapa tillsammans med slutanvändaren. Det handlar inte bara om samarbeta men även lyssna och få feedback av de som faktiskt kommer bo i huset och använda staden. Om vi gör hela processen mer transparent för alla inblandade så kan vi säkerställa att det finns ett behov och efterfrågan för det vi producerar.

Digitala möjligheter
Genom de internationella konferenser vi deltar i, nyligen FN:s konferens Habitat III, beskrivs städernas allt starkare roll i den globala utvecklingen. Det är i den täta, utvecklade staden vi möts och utbyter idéer. Ge oss chansen att hitta nya livsmönster och behov som blir grunden för ny form och arkitektur. Låt teknologin användas för att bryta den urbana segregationen. I den digitala världen suddas gränser ut och ger oss samma möjligheter att hitta information och ställa krav på den miljö vi vill leva i.

Ny teknik ger oss arkitekter och stadsplanerare intressanta metoder för medskapande och samtal, med interaktiva dialoger och visualiseringar av komplexa samband. Vi kan undersöka hur den byggda miljön kommer upplevas och vi kan koppla samman tekniska lösningar. Vi kan undersöka om projekt är hållbara; inkluderande, integrerade, effektiva och kvalitetssäkrade för kommande generationer.

Jag blir inspirerad av de nya verktyg vi har till vårt förfogande och ser redan att digitaliseringen leder oss till smartare projekt och nya samarbetsformer. Digitalisering för en varmare och mänskligare framtid – hoppfullt tycker jag i ett samhälle som just nu handlar mycket om utanförskap.

Jag valde att bli arkitekt för att bidra med arkitektur i fysisk form som gör skillnad, mina båda söner valde istället IT-industrin som sitt sätt att förverkliga drömmar. Ofta vet de inte vad slutprodukten kommer att bli när de startar ett projekt, en app, ett verktyg eller kanske en process. Framtiden är smart, digital och hållbar!

Ulla Bergström
Kontorschef Stockholm, White Arkitekter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev