Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Certifiering för hållbar stadsutveckling

Publicerad: 11 augusti 2015, 10:32

Genom forskningsprojektet Decode har Tyréns och SGBC hållit workshops med flera kommuner för att diskutera hur en svensk certifiering för hållbar stadsutveckling kan se ut. Nu lanseras en pilotversion av Citylab Action, en av tre delar av hållbarhetsforumet Citylab.


Ämnen i artikeln:

SGBCTyrénsVinnova

– En utmaning med projektet är att sätta gränser för hur skarpa kraven ska vara i relation till att ha ett flexibelt system, som kan användas i olika typer av projekt och kommuner. Certifieringen kräver en inbyggd dynamik som gör det möjligt att förhålla sig till nya regler och tekniker, samtidigt som det ställs tillfredsställande krav på förbättrad hållbarhet, säger Sarah Bragée, avdelningschef för Strategisk samhällsanalys på Tyréns.

Tyréns har fått kommunerna att delge sin syn på vad hållbarhetscertifiering bör omfatta och omsatt det till konkreta åtaganden och effektmål som kan föras in i forumet Citylab.Nu lanseras en pilotversion av certifieringssystemet Citylab Action.

– Några kommuner har redan anmält projekt till Citylab för att testa systemet ”på riktigt”. I oktober lanseras version 1.0 av Citylab Action som ska användas för arbetsprocessen och certifieringen. Andra delar i Citylab är Citylab Network för samverkan och utbyte mellan kommuner och projekt, samt Citylab Learning med utbildningsmöjligheter inom hållbar stadsutveckling, säger Sarah Bragée.

Deltagande kommuner:
Uppsala, Västerås, Täby, Stockholm, Upplands Väsby, Järfälla, Eskilstuna, Borås, Malmö, Lund och Östersund.

Decode, Community Design for Conflicting Desires, är ett forskningsprojekt som verkar inom Vinnovas utlysningsområde Utmaningsdriven innovation – hållbara städer. Målet är att utveckla tjänster i form av samverkansplattformar – Co-Design och Interdisciplinär Tjänstedesign – för komplexa planprocesser.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Tyréns

Ämnen i artikeln:

SGBCTyrénsVinnova

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.