Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Catena satsar på solceller

Publicerad: 30 maj 2014, 13:04

Solenergi kommer i framtiden att vara en viktig del av Catena Fastigheters energiförsörjning.


Ämnen i artikeln:

Catena Fastighetersolenergi

Solenergi kommer i framtiden att vara en viktig del av Catena Fastigheters energiförsörjning. Bolaget har redan investerat en del i solceller och installerat på några av sina logistikfastigheter och i framtiden kommer man att investera ännu mer. Det berättar vd Gustaf Hermelin i ett samtal med Fastighetsnytt.

– Vi har än så länge inte installerat mer än 1 000 kvadratmeter solcellspaneler på våra tak men vi jobbar målmedvetet för att det ska bli betydligt mer, säger Gustaf Hermelin.

Catenas bestånd uppgår i nuläget till cirka 700 000 kvadratmeter vilket gör att den yta man har installerat på är i nuläget endast en bråkdel av beståndet men bolagets hyresgäster erbjuds installation av solpaneler i samband med omförhandlingar. De flesta är enligt Gustaf Hermelin positivt inställda till att spara pengar på energisidan och dessutom har miljömedvetenheten ökat vilket gör att de flesta välkomnar solenergi.

Gustaf Hermelin förklarar att energikostnaden är den största enskilda utgiftsposten för bolaget och att det därför finns ekonomi i att installera solcellerna på logistiskfastigheternas ofta blygsamt lutande tak. En investering i solcellspaneler betalar igen sig på tio år.

– Mest optimalt är det att installera solceller på våra fryshus för där är det linjärt, det största energibehovet i fryshusen är när det är soligt och det är just då solcellerna producerar mest energi, förklarar han.

En investering i solpaneler på fryshus blir därför lönsam på bara en handfull år, menar Gusaf Hermelin.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Catena Fastighetersolenergi

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News