Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Castellum rankas högt inom hållbarhet: ”Det krävs att hela tiden vara en expert”

Publicerad: 15 november 2021, 15:58

Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum.

Foto: Jesper Orrbeck Photography AB

Castellum rankas på sjätte plats bland hela världens fastighetsbolag. Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum, berättar för Fastighetsnytt om varför de är så högt upp på listan och vad det finns för utmaningar med hållbarhet.


Ämnen i artikeln:

CastellumKlimatanpassning

S&P CSA (tidigare Dow Jones Sustainability Assessment) är en hållbarhetsbenchmark och en av världens mest omfattande databaser över börsnoterade företags hållbarhetsarbete och prestationer. Endast sex svenska företag finns med på årets lista och Castellum är det enda nordiska fastighetsbolag som tar sig in på listan över världens mest hållbara bolag.

Läs även: Därför gick Bonava med i Science Based Targets 

Enligt Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum, behåller företaget sin placering för att de är transparenta kring sitt arbetande med hållbarhetsfrågor.

– Vi berättar väldigt mycket och rapporterar in allt i vår hållbarhetsrapport. Vi rapporterar även kvartalsvis och följer alla relevanta rapporteringsstandarder, säger han till Fastighetsnytt. 

Det andra skälet, är enligt Elland att företaget har satt tuffa målsättningar och målet har alltid varit att leverera. I målsättningarna ingår jämställdhet och mångfald, främst när det kommer till yrkeskategorinivå. Företaget var även det första fastighetsbolaget i Norden att använda sig ett så kallat Science Based Target, ett initiativ som ger stöd till företag att sätta klimatmål som är i linje med Paris-avtalet och vetenskapen.

Läs även: Expert: ”Science based targets är en unik standard” 

Hur tänker du att ni på Castellum ska behålla placeringen i framtiden?
– För oss handlar det om att ha en relevant affär i framtiden. Vi vill vara den aktören som blir vald och vi vill jobba för förtag som delar vår syn på hållbarhet. Ska vi få de bästa talangerna är det här jätteviktigt. Ingen kommer heller att vilja finansiera i bolag som inte håller koll på sina klimatrisker. Våra kunder ställer alltmer krav på hållbarhet och för oss är det jätteviktigt att kunna bemöta kravet. 

Fokus på det med mest påverkan

Hållbarhet som begrepp är väldigt brett, tycker Filip Elland. Det krävs att hela tiden kunna hämta mycket kunskap och att hela tiden behöva vara en expert. 

– Man behöver fokusera på det där man har störst påverkan. Att ständigt vara längst fram och driva förändringen. Samtidigt är det viktigt för oss att inte bara tänka på det som ska byggas och det som ligger i framkant, men det är också viktigt att kunna ställa om det som redan finns på plats. 

Läs även: Rymden tar plats i staden: ”Mycket att vinna vad gäller den urbana utvecklingen” 

Det är också viktigt att företag är tydlig med sin kommunikation och visar var utmaningarna finns och inte skönmåla.

– Du måste kommunicera men också vara väldigt ärlig i din kommunikation. Där du inte vill hämna är i greenwashing. Den nya generationen som kommer ut på arbetsmarknaden ser rakt igenom det. Som bolag måste man vara öppen och ärlig, säger Filip Elland. 

Om S&P CSA

Endast sex svenska företag finns med på årets lista: Castellum, Billerudkorsnäs, Electrolux, H&M, Nordic Entertainment Group och Swedbank.

 

I år bjöds över 10 000 börsnoterade bolag in i utvärderingen och de bästa inom respektive bransch kvalificerar in sig i indexet, som funnits sedan 1999 med syfte att styra investerare mot mer hållbara investeringar. Från i år går data från resultaten ut via S&P:s Global Intelligence Platform och Bloombergs globala plattformar till investerarmarknaden.

 

 

 

Ellen Hellström

Reporter

ellen.hellstrom@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

CastellumKlimatanpassning

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.