Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Castellum, Fabege och Vasakronan i topp i global hållbarhetsrankning

Publicerad: 18 oktober 2022, 08:10

Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum, Mia Häggström, hållbarhetschef på Fabege och Vasakronans vd Johanna Skogestig. Foto: Elias Ljungberg/Pressbild

Castellum, Hufvudstaden, Vasakronan, Wihlborgs och Fabege är med på listan över världens mest hållbara fastighetsbolag, enligt GRESB:s internationella hållbarhetsrankning.

Ämnen i artikeln:

SvepetCastellum

R


Fabege når 94 poäng av 100, vilket innebär att bolaget rankas högst inom sektorn kontor bland börsnoterade fastighetsbolag i norra Europa. Medelbetyg i undersökning var 73 poäng.

– Vi har höga och ambitiösa mål som driver hållbarhetsarbetet framåt inom Fabege. För att nå målen måste vi som bransch jobba tillsammans och hitta nya innovativa lösningar. Att mäta och följa upp resultatet och framgångar av vårt arbete att lära av vad andra gör bra är en viktig del i vägen framåt, kommenterar Mia Häggström, hållbarhetschef på Fabege.

Hufvudstaden befäster sin höga placering från föregående och utses till ”Global Sector Leader” inom kategorin ”Kontor och handel”.

– Det är verkligen roligt att vi lyckas behålla vår höga ranking från föregående år, men ännu roligare är att vårt sektorledarskap gått från europeiskt till globalt. Vi ser det som ett bevis på att vårt systematiska hållbarhetsarbete gör skillnad, säger Karl-Johan Wall, hållbarhetschef på Hufvudstaden, i en kommentar.

Castellum utses för sjunde året i rad till världsledande i hållbarhet inom kategorin kontor och industri med 92 poäng av 100 möjliga.

”Detta är ett kvitto på att vår strategi fungerar och att vi är på rätt väg, men det visar också att för många gör för lite. Möjligheten att minska sina utsläpp bland annat genom bättre materialval och smartare konstruktion är fortsatt väldigt stor”, kommenterar Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum AB.

Wihlborgs med fem av fem möjliga stjärnor och 91 av 100 utses till global ledare i kategorin diversifierade fastighetsbolag.

– Vi har lagt ner mycket arbete de senaste åren på att successivt effektivisera och miljöcertifiera våra fastigheter, minska vårt klimatavtryck och förstärka vår mätning och rapportering av hållbarhet, och det är roligt att det gett resultat. Komplexiteten i rapporteringen ökar hela tiden så vi behöver även fortsättningsvis hålla oss på tårna, säger Fredrik Ljungdahl, ESG-controller på Wihlborgs, i en kommentar.

Även Vasakronan placerar sig i världstoppen bland fastighetsbolagen. För förvaltningsbeståndet bedöms bolaget i segmentet kontor och handel och för projektutveckling i segmentet kontor. I båda fallen utses Vasakronan till global sektorledare.

– Vi har jobbat länge och systematiskt med hållbarhetsfrågorna och medarbetarnas engagemang för frågorna är stort. Det driver utvecklingen och gör att vi hela tiden höjer ambitionen. Digitaliseringen gör att vi på ett enkelt sätt kan följa upp och rapportera in kvalitetssäkrad hållbarhetsdata på fastighetsnivå i hela portföljen, kommenterar Johanna Skogestig, vd på Vasakronan.

I kategorin befintliga fastigheter ökar Hemsö med fem poäng och når 88 poäng av 100 möjliga, och tilldelas utmärkelsen Green Star. I kategorin projektutveckling ökar bolaget med en poäng till 91 av 100. Intressentengagemang, ESG-kriterier och hållbara material är några av de områden där Hemsö får högsta poäng.

Global Real Estate Sustainability Benchmark

GRESB är ett internationellt benchmarkverktyg som mäter och utvärderar fastighetsbolags och fastighetsfonders hållbarhetsarbete. I år omfattas 1 820 fastighetsbolag och fonder i 74 länder, vilket täcker en stor del av den globala fastighetsmarknaden.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev