Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Hållbarhet

Boende med miljöprofil

Publicerad: 20 mars 2014, 15:41

Det har skrivits mycket om miljöstadsdelen Norra Djurgårdstaden i Stockholm. En spjutspets inom klimatanpassning och besökare från alla världens hörn har studerat utvecklingen.


Ämnen i artikeln:

Matilda Lann

Det har skrivits mycket om miljöstadsdelen Norra Djurgårdstaden i Stockholm. En spjutspets inom klimatanpassning och besökare från alla världens hörn har studerat utvecklingen. Hållbarhetsfrågor genomsyrar hela projektet, från organisation och planering till inflyttningsklara bostäder och lokaler.

Själv har jag också skrivit om Norra Djurgårdsstaden. På planeringsstadiet, vid första spadtaget. Då var jag faktiskt på plats. Knäppte ett par bilder på Sten Nordin i en liten bobcat som tog det första klassiska spadtaget. Det planeras för 12 000 nya bostäder och 35 000 nya arbetsplatser. Men nu är det ju ändå dags att spana in hur det verkligen blev. I första etappen, DP Norra, pågår inflyttning för fullt. Och i slutet av maj påbörjas inflyttning av DP Västra.

Jag beger mig på cykel från city, efter cirka 7 minuter anländer jag till Hjorthagen. Varken på google-maps eller sl.se finns Jaktgatan ännu utmärkt –vilket är förståeligt eftersom området är sprillans. Men det är inte svårt att hitta, folk i området visar mig rätt. Dessutom visar de gamla gasklockorna vägen och byggbuller hörs på avstånd.

Familjen Thornström Axner består av pappa Erik Thornström, 38, mamma Lilit Axner, 33 och dottern Emelie 16 månader. I månadsskiftet april-maj förra året gick flyttlasset från Gärdet och familjen har hunnit bo in sig i den nybyggda lägenheten.

I valet av bostad var det många faktorer som var avgörande. Att få bo nära ett grönområde med skog och vatten är något som de båda återkommer till. Men det centrala läget, miljöprofileringen och det barnvänliga området är andra viktiga anledningar.

­   – Det är fina promenadstråk, nybyggt, bra standard generellt och mycket lekplatser. Miljöprofileringen var så klart en viktig faktor, men inte helt avgörande, säger Erik Thornström.

– Priset spelade roll, vi köpte oss en lägenhet som var så stor som möjligt utifrån vad vi kunde tänka oss att betala ­– det var drygt två miljoner mer än vad vår gamla lägenhet kostade, men vi är glada att vi bor i ett miljövänligt område, fyller Lilit Axner i.

Byggs i området
Med tanke på dottern Emelie så är de mycket nöjda med att lägenheten är ljudisolerad. Det är trots allt ett område där det kommer att byggas under flera års tid.

– Hon är liten och känslig för alla möjliga ljud och det byggs precis här utanför. Men vi är positivt inställda till det, vi känner inte av buller eller damm. För oss är det ju väldigt spännande att följa varje liten ändring som sker i närområdet, säger Lilit Axner.

Precis utanför parets lägenhet byggs en bro över en liten vik som leder över till Nationalstadsparken, men av bygget hörs ingenting upp.

– Vi visste om att det skulle byggas under lång tid, nu byggs trottoarer, det läggs gatusten och etapp tre inleds inom kort, men lägenheten är isolerad enligt ljudklass A, det är vi mycket nöjda med, säger Erik Thornström.

Och även Stockholm Stad har engagerat sig med olika projekt i området.

– Man har sådana här odlingslådor men även biodling, det har vi anmält intresse för kommande säsong med start i maj någon gång, säger Erik Thornström.

Barnsjukdomar
Men som i alla nya projekt finns det barnsjukdomar.  Kollektivtrafiken i området är något som inte hållit samma tempo som utbyggnaden av stadsdelen.

– Just nu finns det bara en buss som går hit, men i och med att Norra länken öppnar i november har de sagt att de kommer att kunna förbättra kollektivtrafiken också, säger Erik Thornström.

Även utveckling av serviceutbudet släpar efter.
– Det är det enda som är ett litet minus, att servicen inte hänger med. I Hjorthagen som är det närmaste lilla centrumet finns väldigt lite av affärer, bara en liten konsumbutik, säger han.

Prisextra som finns i området kommer dessutom att flytta.
– Det innebär att vi under två års tid inte kommer att ha någon mataffär. Det är många barnfamiljer i området vilket innebär att de antagligen måste ta bilen och handla, vilket inte är särskilt miljövänligt, säger Lilit Axner.

Ytterligare ett litet minus är att husen i vissa fall står tätt. När man går in i barnkammaren ser det ut som att någon dragit för ett vitt skynke utanför fönstret, men det är en synvilla. Det är bara huset mitt emot som har smugit sig nära inpå. Ingen sol hittar in i rummet.

Kretslopp i lägenheterna
Alla i Norra Djurgårdsstaden är en del av ett kretslopp. Kretsloppet hanterar energi, avfall och vatten för bostäder och verksamheter i området. Tanken är att skapa en boendemiljö som bygger på hållbar resursanvändning. Energianvändningen och avfallet ska minimeras samtidigt som hushållning och återvinning ska maximeras.

Erik Thornström guidar runt i femman på Jaktgatan. Både kök och badrum är utrustat med vitvaror märkta A++, vilket innebär att det är i den högsta klassen av energieffektiva produkter.

– Utanför porten finns sopsug med tre fraktioner, tidningar, plast och restavfall. Det har varit lite inkörningsproblem, luckor som inte har funkat med spärrar, så de har fått byta låskolvarna och det har blivit stopp ibland, säger Erik Thornström.

Matavfall stoppar man ner i vasken, och mals ner i en avfallskvarn och spolas ner med kranvattnet.

– Det blir sen till biogas i Henriksdal, säger Erik Thornström.

I lägenheten har de individuell varmvattenmätning.
– Man har lite mer koll på hur mycket varmvatten man använder, det har fungerat bra för vår del. Vi får en särskild spec på avgiftsavin varje kvartal på hur många kubikmeter vatten vi har förbrukat. Vi har inte badat så mycket, man får ju lite mer fokus på det, säger Erik Thornström.

Något som hade kunnat göras ännu mer miljövänligt är handdukstorken i badrummet tycker Lilit Axner.

– Den går på el, man hade kunnat ha vattenburen värme så hade det blivit ännu mer miljövänligt, säger hon.

Familjen Thornström Axner

– Men byggbolaget här är snabba på att åtgärda fel om man anmäler, man upptäcker ju saker vartefter när man bor in sig, flikar Erik Thornström in.

Påverkade av miljötänk
I och med flytten till Norra Djurgårdsstaden tycker de själva att deras miljömedvetenhet har ökat.

– Tidigare tänkte vi inte så mycket på hur man kan sortera, framför allt matavfall, det är klart att man påverkas och tänker mer på hur man använder resurser som till exempel varmvatten, säger Lilit Axner.

Matilda Lann

Matilda Lann
Reporter

Ämnen i artikeln:

Matilda Lann

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.