Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Blötare tider

Publicerad: 22 januari 2015, 15:15

På Länsförsäkringar har man noterat att kostnaderna från naturskador bara ökar och arbetet handlar mer och mer om förebyggande åtgärder.

Ämnen i artikeln:

Länsförsäkringar

Tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 6, 2014

Stora skyfall under senare år har gjort oss påminda om hur sårbart samhället är. Samtidigt vill vi bygga vattennära och tätt. På Länsförsäkringar har man noterat att kostnaderna från naturskador bara ökar och arbetet handlar mer och mer om förebyggande åtgärder.

Kristianstad är Skånes till ytan största kommun, utanför staden ligger också vad som brukar anses som Sveriges lägsta punkt. Vallen vid Hammarslund, byggd på 1800-talet, är vad som skyddar staden mot översvämning. 2002 var det dock nära att gå illa, snabb snösmältning, regn, vind och högvatten pressade skyddsverket till bristningsgränsen. 50 000 ton sprängsten räddade staden den gången.
– Om Vallen hade brutits hade larmcentralen översvämmats, Vattenverket hade översvämmats, källarplan och de två nedersta våningarna på sjukhuset hade översvämmats plus att det fanns en stor transformatorstation som låg illa till och hade släckt större delen av staden, säger Ari Partanen, skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

2014 ser ut att bli något av ett rekord år vad gäller försäkringsskador sedan stormen Gudrun drog in över Sverige 2005. Skogsbranden i Västmanland är en stark bidragande faktor men även översvämningsskadorna är betydande. Man kan kanske ifrågasätta stadsplaneringen i Kristianstad men det fenomenet verkar inte ha blivit bättre om man får tro Torbjörn Olsson, senior advisor och sakkunnig klimatfrågor på Länsförsäkringar. Även om det inte är statistiskt säkerställt att skadepåverkande naturfenomen blir fler och fler så är det för försäkringsbolagens del dock helt klart att det blir allt mer kostsamt. Det beror i hög grad på att vi gjort oss mer skadekänsliga, och det är dyrare egendom som drabbas.
– Förr i tiden var källare en källare, med syltburkar och cyklar, i dag är det hemmabio, gym, vinsamling eller bostadsutrymmen, varje skada blir dyrare. När det gäller vattendrag ska man prompt bygga ner i vattnet. Och vid skyfall i kombination med hårda ytor i en stad så har vattnet ingenstans att ta vägen. Det går inte att bygga så stora dagvattenledningar att man kan ta hand om allt vatten, det måste finnas någon park eller fotbollsplan eller annat där det kan bromsa upp, säger Torbjörn Olsson.

Torbjörn Olsson och Ari Partanen

Torbjörn Olsson och Ari Partanen

”Det räcker bra med det elände vi har och sedan blir det värre”
Den bästa försäkringen är den som aldrig behövs. Vad som allt mer genomsyrar verksamheten hos försäkringsbolag är det förebyggande arbetet. En rätt tråkig syssla kan man tycka, då det är svårt att mäta något som aldrig inträffar. Men i utsläppsväg är det skadeförebyggande arbetet det som påverkar mest.
– Varje gång en vattenskada inte inträffar så spar vi 300 kilo koldioxid, vilket inte kan låta jättemycket men å andra sidan har vi runt 30 000 till 40 000 vattenskador varje år bara i Länsförsäkringar. Varje villa som inte brinner spar 25 ton koldioxid. Det kan man förbättra genom att bygga bättre, bygga på annat sätt eller transportera på annat sätt, säger Ari Partanen.

Det pratas ofta klimat och att vi måste minska utsläppen, på Länsförsäkringar tänker man som alla andra, energisnåla hus, försöker resa så lite som möjligt, minska förbrukningen av papper med mera. Men ur ett försäkringsperspektiv gäller det också att anpassa samhället efter det klimat vi kommer att få uppleva även om vi minskar utsläppen. Det räcker bra med det elände vi har och sedan blir det värre, säger Torbjörn Olsson, vilket kanske inte är det mest positiva framtidsscenario man har hört. Men faktum är, menar han, att framtiden redan är här, man kan prata klimat men ur ett naturskadeperspektiv ser världen redan annorlunda ut.

Förebyggande arbete
Det kan ju också ses som en onödig utgift att förbereda sig för något som kanske aldrig inträffar. Så ibland måste det osannolika ske innan man börjar förebygga. Skyfallet i Köpenhamn i juli 2011, påpekar Torbjörn Olsson, kostade en miljard euro i direkta kostnader och då är inte samhällets kostnader eller individernas egna kostnader inräknade.
– Det har fallit värre regn än så i Sverige, men de har inte fallit över en tätort. Det som hände i Köpenhamn plus nederbörden i Sverige nu i sommar gör att folk nu börjar tänka att det är dags att göra något. Vi behöver inte prata klimatförändringar eller tänkbara scenarier, detta har hänt. Sedan vet vi att det kommer att bli fler skyfall och det kommer bli värre. Samtidigt är hastigheten på hur vi gör samhället mer skadekänsligt större än hastigheten på klimatförändringen, säger Torbjörn Olsson.

Regnen i Sverige under sommaren 2014 kostade runt 400 miljoner i skador och kan ha varit en väckarklocka.
– Fastighetsägarna själva kommer att tänka att man inte har råd med sådana här skyfall. Hyresgäster vill också bo där det inte finns några problem. Den grundläggande frågan är att vi måste anpassa oss, försäkring eller inte, säger Torbjörn Olsson.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev