Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Bildextra: Sweco vinner stort uppdrag – ska göra stad av tyska kolgruvor

Publicerad: 30 juni 2021, 12:08

Johannes Tovatt kommer att leda Swecos arkitektteam i omvandlingsprojektet.

Foto: Andreas Breuer

Kolgruvorna i Tyskland läggs ned och Sweco har vunnit en internationell arkitekttävling om att återställa landområdet för världens största dagbrott för brunkol till levande stadsmiljöer. Här ser du de första visionsbilderna.


Ämnen i artikeln:

TysklandSwecos arkitekter

Det rör sig om Garzweiler i Düsseldorf, Tyskland, som till ytan är lika stor som Stockholms kommun. Området har påverkats stort av den gruvdrift som bedrivits där under 50 års tid, men ska upphöra senast 2038. 

– Uppdraget kan ses som en symbol för hela klimatomställningen. Med projektet tar tyska staten konsekvenserna av användandet av fossila bränslen, kommenterar Johannes Tovatt, ansvarig arkitekt på Sweco.

Läs även: 10 fastighetsbolag om sina hållbarhetsstrategier - och största risker

Bild 1/2  Garzweiler dagbrott i Tyskland ska omvandlas.

Foto: Johannes Tovatt

Han räknar med att det kommer att ta lång tid för ekosystemen att återgå till det normala då stora delar av området kan liknas vid ett ökenlandskap. Bland annat har grundvattennivån sänkts från 3 meter till 300 meter med stora skador på allt levande som följd. 

– När gruvnäringen avslutats kommer det att ta cirka 50 år innan grundvattnet återkommit och fyllt den stora sjön, säger Tovatt. 

Bild 1/4  Visionsbild över området.

Illustration: Johannes Tovatt, Sweco Architects

I framtidsstudien betonar Sweco återanvändningen av det som följt med kolindustrin. Det finns exempelvis planer på att utveckla de järnvägar och industrier som i dag används inom gruvnäringen. På så sätt bevaras också minnen från den kol som har brutits.  

Läs även: Ny modell för hybridarbete i Sergelhuset

När finansieringen för projektet blir klar före årsskiftet inleds planarbetet med fördjupade studier för hela området.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

TysklandSwecos arkitekter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.