torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Bättre klimat med ljummet vatten

Publicerad: 14 oktober 2019, 07:34

Med ett nytt energisystem i tre byggnader på Lindholmen i Göteborg sparar Atrium Ljungberg energi – samtidigt som inomhusklimatet blir bättre.

Mindre utsläpp och bättre arbetsmiljö.

Ämnen i artikeln:

Annica ÅnäsAtrium Ljungberg

Atrium Ljungbergs kontorshus på Lindholmen i Göteborg blir först i Sverige med en ny typ av energisystem. Med ljummet vatten växlar byggnaderna effektivt mellan varmt och kallt.

I Atrium Ljungbergs fastigheter på Lindholmen ryms dels serverhallar som måste hållas kalla året runt, dels laboratorier som måste ha minst 40 grader varmt. Dessutom finns kontorsmiljöer med skiftande behov beroende på exempelvis utomhustemperatur.

Nu har ett nytt sätt att nyttja överskottskyla och värme som bildas inom fastigheterna tagits fram.

Rören lagrar energi

Med hjälp av en avancerad kylvärmepump och ett tredje rörstråk med ljummet vatten som kompletterar slingorna med kallt och varmt vatten, tas energin om hand mer effektivt och inomhusklimatet blir mer stabilt. Genom att ha ett rörstråk mellan tre huskroppar utnyttjas skillnaderna optimalt. Rören kan också lagra energi som inte behövs omgående.

Vinsten med systemet är halverade koldioxidutsläpp eftersom behovet av nyproducerad energi minskar. Men även bättre arbetsmiljö för de nära 5 000 personer som jobbar i lokalerna.

– Vi vill vara med och bygga långsiktigt hållbara stadsdelar genom innovativa lösningar. Lindholmen i Göteborg är ett tidigare varvsområde som utvecklas på ett spännande sätt med både kontor och bostäder, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg, i ett pressmeddelande.

Anders Siljevall

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev