onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Återbruk tar ett steg vidare med 3D-laser

Publicerad: 6 maj 2022, 12:13

Modell från White ReCapture. Foto: White Arkitekter

Nu lanserar CCBuild och White Arkitekter en ny lösning som helt automatiskt överför återbrukbara produkter till CCBuilds produktbank och marknadsplats.

Ämnen i artikeln:

White arkitekter

White har sedan tidigare utvecklat tjänsten Recapture som tidningen Byggindustrin har beskrivit med ett konkret exempel från Malmberget. Där nyttjades just denna tjänst vid en återbruksinventering inför rivning och flytt av en byggnad.

Läs även: Så ska kommunerna bli mer cirkulära

Nu har alltså White Arkitekter tagit steget vidare tillsammans med CCBuild, där information från en byggnads 3D-modell kopplas direkt till CCBuilds marknadsplats för återbrukat byggmaterial. Det finns både utbud och efterfrågan på återbrukade produkter, konstaterar initiativtagarna. Men den stora utmaningen i att möjliggöra en cirkulär ekonomi på riktigt inom byggindustrin är bristen på kartlagt material. 

– Här är digitaliseringen av återbruk ett viktigt kugghjul. Att göra en återbruksinventering kan vara tidskrävande. En digital överföring tar inte mer än några minuter. Alla bedömningar vi gjort i White Recapture kommer med till CCBuild, till exempel mått, skick och funktion, säger Niklas Eriksson, miljöspecialist på White.

Tjänsten innebär att man med hjälp av 3D-laserscanning alltså inventerar en byggnad, för att sedan med hjälp av arkitekter, antikvarier och miljö- och återbruksspecialister undersöka återbrukspotentialen i materialen. 

Läs även: Siktet inställt på återbrukad betong: ”På sikt kan branschen bli mer hållbar”

En digital modell av byggnaden upprättas och fylls med information om vilka material och komponenter byggnaden består av och vad som kan återbrukas i framtida projekt. På så vis skapas en kvalitetssäkrad 3D-katalog av cirkulära resurser, skriver aktörerna i sitt pressmeddelande.

– Detta är ett steg på vägen till ett enklare och mer effektivt återbruk – inventering via 3D-laserscanning är ett bra komplement till CCBuilds inventeringsapp, konstaterar Carina Loh Lindholm, koordinator på CCBuild.

JOHANNA ÅFREDS

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev