Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Åsa Bergman får kunglig medalj: ”Det är viktigt med stimulanser inom hållbarhet”

Publicerad: 21 oktober 2020, 13:20

Swecos vd tilldelas IVA:s guldmedalj för sin förmåga att leda samverkande specialister inom arkitektur och teknik. Nu vill hon gärna se fler investeringar inom områden som främjar hållbarhet.


Ämnen i artikeln:

SwecoÅsa Bergman

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, delar varje år ut guldmedaljer till personer som har gjort framstående insatser inom teknik, ekonomi, näringsliv och samhälle. I år tillhör Swecos vd, Åsa Bergman, den lyckliga skaran. 

– Jag blev oerhört glad när jag fick beskedet. För mig som civilingenjör och företagsledare är utmärkelsen förstås mycket hedrande, säger hon till Fastighetsnytt.  

Läs även: Åsa Bergman i stor intervju: Man måste alltid vilja bli bättre 

Vikten av att ha ett ledarskap som bygger på inkludering, mångfald och jämställdhet har alltid varit viktiga ledord för Bergman. 

– Det behövs för att nå framgång i snabb förändring och för att hitta de bästa lösningarna på våra stora samhällsutmaningar.

Bergman är tacksam över att intresset för att bidra till en hållbar samhällsutveckling är stort i Sverige, liksom viljan att samverka. 

– Det finns många initiativ som vi kommer att se positiva effekter av framöver.

Vilken blir den största utmaningen nästa år? 

– På kort sikt blir det förstås covid-19. Vi vet ännu inte fullt ut vilka effekter det kommer att få. 

Hon tror samtidigt att urbanisering, hållbarhet och digitalisering fortsätter att vara starka drivkrafter och relevanta för samhällsbyggnadsbranschen framöver.

– Nu är det viktigt att investeringar och stimulanser sker inom områden som främjar hållbar utveckling, säger Bergman. 

Läs även: Chockstart för nya WSP-toppen: ”Som tur är så gillar jag att stå med tårna över kanten” 

Årets guldmedaljörer presenteras under IVA:s digitala Högtidssammankomst den 23 oktober. På grund av rådande omständigheter delas guldmedaljerna ut först om ett år, i samband med IVA:s Högtidssammankomst den 29 oktober 2021 i Stockholms stadshus.

Så här lyder juryns motivering:

”Civilingenjör Åsa Bergman tilldelas Akademiens guldmedalj för sin stora förmåga att leda samverkande specialister inom arkitektur och teknik, och att utveckla ett ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad i Europa. Med starkt driv bygger hon en inkluderande företagskultur med jämställdhet och mångfald på alla nivåer, i övertygelsen om att så skapas hållbar samhällsutveckling”. 

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SwecoÅsa Bergman

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News