Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Arvet efter OS

Publicerad: 21 september 2012, 11:04

Jason Prior var inledningstalare under Business Arena.

Foto: Frida Lenholm

Det kan vara en rätt intressant upplevelse att få 15 miljarder dollar att leka med.


Ämnen i artikeln:

Business Arena

Det kan vara en rätt intressant upplevelse att få 15 miljarder dollar att leka med. Det fick Jason Prior, chief executive of planing, AECOM, när han ansvarade för planeringen för de olympiska spelen i London. Resultatet är en revitalisering av ett tidigare nedgånget distrikt i den engelska huvudstaden, där fokus har legat på arvet efter OS.

London lyckades 2005 med konststycket att vinna budgivningen och därmed möjligheten att stå värd för OS en tredje gång (1908, 1948, 2012). Därefter började arbetet med att bereda plats för 10 500 tävlande från 205 olika nationer samt publiken. Men den stora frågan har varit hur man ska förvalta resultatet efter os är avslutat. Många länder har fått uppleva tuffa konsekvenser efter OS. Jason Prior menar att det är viktigt att lära sig läxan från historien och man studerade noga tidigare evenemang för att inte gå i samma fälla som exempelvis Aten där arenorna gapar tomma.
– Traditionellt bygger man kompakt. Du bygger 250 000 platser och sedan bjuder du in världen till fest. Men efteråt blir det svårt att fylla 250 000 platser oavsett hur många pingis- eller simtävlingar du arrangerar, säger Jason Prior.

Konceptet
I planeringen för OS i London har den socio-ekonomiska aspekten legat bakom allt planeringsarbete. Som plats för spelen valde man Stratford i östra London. Ett område där invånarna, enligt Jason Prior som själv är uppvuxen i området, 70 procent bor i ”social housing”. Eller som Jason beskriver det – ”A place to escape” – hamnar man i en bättre ekonomisk situation flyttar man därifrån.

Spelen gav möjligheten att revitalisera området som i Arkitekten Patrick Abercrombies ”County of London plan” från 1943 var platsen för bland annat tung industri och varvsnäring. Då platsen var ordentligt förorenad har man ”tvättat” hela området och renat vattnet som sedan lyfts fram som det centrala i planeringen.

Jason Prior uppger att 75 procent av den initiala budgeten på 15 miljarder dollar kan tillgodoräknas den långsiktiga planen. Nu påbörjas omvandlingen av OS byn där exempelvis de tio meter breda broarna (30 stycken)som byggts över floden ska monteras ned till en bredd på två meter. Även de flesta av arenorna är byggda med framtiden i åtanke. Simarenan som tar 18 000 åskådare har temporära läktare som monteras bort. Resultatet blir en publik simhall med plats för 2 000 åskådare.

5 000 nya hem finns tillgängliga direkt efter OS varav 3 600 från OS byn. Det långsiktiga målet är 40 000 – 50 000 nya bostäder och en uppgraderad infrastruktur. Jason Prior hoppas att man ska kunna få Londonborna att blicka mot östra London.
– Jag kommer att ha mina fingrar korsade de närmaste 20 åren för att se hur vi klarar oss. Jag hoppas att folk vill bo här och att de ska trivas, säger Jason Prior.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Business Arena

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.