torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Hållbarhet

Arkitekter tar efter finansvärlden – med ny beräkningsmodell

Publicerad: 8 april 2021, 05:45

Link Arkitektur lanserar ”Impact Architecture”.

Foto: Getty Images

”Impact investment” används inom finansvärlden för att investeringar ska ge både ekonomisk avkastning och positiva samhällseffekter. Nu lanserar Link Arkitektur ett liknande verktyg.

Ämnen i artikeln:

LINK Arkitektur

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Det nya beräkningsverktyget ”Impact Architecture” eller så kallad effektdriven arkitektur uppges prioritera flera områden kopplade till FN:s globala klimatmål för att maximera samhällsnyttan i investeringar. 

– Inom fastighetsbranschen är det vanligt att fokusera på klimatfrågan, men för att maximera effekten behöver man utvärdera vilka hållbarhetsaspekter som ger störst värde i varje projekt, snarare än att välja en förutbestämd lösning, säger Per Olsson, hållbarhetschef på Link Arkitektur, i en kommentar. 

Läs även: Regeringen kikar på Malmös lösning för klimatneutralt byggande 

Han säger att byggbranschens förbättringar inom hållbarhet ofta styrs av ekonomi, men tror att det kan förändras med hjälp av en modell som liknar finansvärldens ”impact investment”, det vill säga investeringar som ska ge både ekonomisk avkastning och samtidigt skapa positiva samhällseffekter.

– Genom att investera i effektdriven arkitektur får fastighetsutvecklare mer valuta för sin investering, samtidigt som ribban för hållbar arkitektur höjs, säger även byråns andra hållbarhetschef Alexander Landborn, i en kommentar. 

Läs även: Castellum vill bli ledande i landet på elfronten 

Med hjälp av det nya beräkningsverktyget blir det enligt bolaget lättare att ta fram nyckeltal och mätbara mål för hållbarhet vid varje projekt. Oavsett om det handlar om att utvärdera när återbruk lönar sig, om solenergi bidrar till minskad klimatpåverkan, om gröna tak ger störst effekt på den biologiska mångfalden eller hur man inkluderar social hållbarhet vid renovering av bostäder. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev