Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Är gröna aktier en kommande trend?

Publicerad: 16 november 2020, 13:00

Platzer har låtit Cicero göra en utvärdering av hur gröna bolagets aktier är. Precis som gröna obligationer så kan gröna aktier bli något som växer över tid, tror Platzers CFO Fredrik Sjudin.


Ämnen i artikeln:

Platzer Fastigheter

– Det är en större efterfrågan på grönt, snarare än klassiska obligationer i dag. Över tid tror jag även att det kommer spilla över på aktiesidan, säger Platzers CFO Fredrik Sjudin till Fastighetsnytt. 

Läs även: Platzer och Bockasjö gör gemensam sak

Syftet med konceptet är att hjälpa investerare hitta hållbara investeringar. forskningsinstitutet Cicero är välkända för sina certifieringar av gröna obligationer, men har sedan en tid tillbaka även börjat utvärdera aktier.

Ciceros utvärdering av Platzer visar att 91 procent av bolagets intäkter och 98 procent av bolagets investeringar är gröna. Enligt Sjudin är Platzer det andra bolaget i Sverige efter K2A som låtit göra en sådan här utvärdering.

– Nu är vi tidigt ute men någonstans ska det ju börja. Den första gröna obligationen kom också till utan att det stod investerare på kö, säger Sjudin. 

Läs även: Hon blir utvecklingschef på Platzer och tar plats i koncernledningen

Samtidigt är trenden i samhället att alla tänker mer och mer på hållbarhet. Det gäller även många investerare, såsom exempelvis pensionsfonder.

– Det mesta går mot att man flyttar kapitalet mot mer hållbara investeringar. Det här kommer göra det enklare för dem att hitta gröna och hållbara investeringar som dessutom ger en bra avkastning, säger Sjudin.

På skuldsidan har Platzer finansierat sig grönt. Andelen gröna lån uppgår dock bara till 52 procent trots att en betydligt högre andel av bolagets fastighetsbestånd är miljöcertifierat på ett eller annat sätt.

Ska nå 100 procent grön finansiering

– Vi ligger i dagsläget på 52 procent, så vi har en bit kvar. Men med 92 procent miljöcertifierade fastigheter så är vårt långsiktiga mål att nå 100 procent grön finansiering så snart som möjligt, säger Sjudin.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Platzer Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News