Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Andrea Rossis Ecat ska nu finnas på marknaden

Publicerad: 1 februari 2019, 13:53

Prototyp av en äldre version av Ecat, Ecat HT Bild: Leonardo Corporation

Leonardo Corporation uppger att man lanserat en kommersiell version av den italienska uppfinnaren Andrea Rossis kontroversiella uppfinning ECAT och siktar nu på att börja sälja miljövänlig energi minst 20 procent under rådande marknadspris.


Leonardo Corporation uppger att man lanserat en kommersiell version av den italienska uppfinnaren Andrea Rossis kontroversiella uppfinning Ecat och siktar nu på att börja sälja miljövänlig energi minst 20 procent under rådande marknadspris.

– Det viktigaste budskapet vi kommer leverera idag är Ecat SK nu är tillgänglig för industriella applikationer, sade en talesperson bolaget under en säljpresentation som sändes live på internet på torsdagen.

Under den tre timmar långa presentationen framkommer det att Sverige är ett av de länder där det redan nu går att beställa en Ecat SK. Leveranstiden anges till några veckor.

Leonardo Corporation kommer inte sälja själva apparaten, som alstrar energi genom en okänd kärnreaktion, utan kunden betalar bara för den energi som används.

Enligt Leonardo Corporation har en Ecat en energidensitet som är 100 000 gånger större än för olja. Den producerar inga växthusgaser och avger ingen farlig strålning. Det finns heller ingen risk att världens bränslereserver tar slut då den drivs av väte och nickel, som är mycket vanligt förekommande i naturen.

Under torsdagens presentation filmades insidan på apparaten där det finns mycket het plasma, vilket är det fjärde tillståndet för material efter fast-, flytande- och gasform. Plasman utstrålar så mycket ljus att det inte går att titta på den utan svetsglasögon.

Enligt Andrea Rossi levererar Ecat SK 22 kW energi, vilket nästan 60 gånger mer än vad som stoppas in. I stort sett all energi som förbrukas går dock till en kontrollpanel. Själva reaktorn uppges klara sig på försumbara mängder energi när den väl nått ”self sustaining mode”.

Rossi gjorde en officiell demonstration av en tidig version av sin Ecat redan i januari 2011. Sedan dess har det spekulerat i om det rör sig om en bluff eller om det kan ligga något bakom hans påståenden.

Kritiker framhåller bland annat Rossis brokiga historia, som inkluderar en fängelsevistelse, och att det borde produceras farlig strålning om det rör sig om en kärnreaktion. Rent allmänt låter uppfinningen lite för bra för att vara sann.

Professor Alexander Parkhomov vid Moskvauniversitetet hävdar dock att han lyckats skapa överskottsenergi genom att försöka replikera processen i Rossis Ecat.

Ecat står för energikatalysator och initialerna SK kommer från den framlidne svenska fysikprofessorn Sven Kullander. Rossi har haft ganska mycket kontakt med svenskar under åren efter att flitig rapportering om uppfinningen i tidningen Ny Teknik bidragit till att skapa intresse på hemmaplan.

Intresset för olika typer av kärnreaktioner vid relativt låga temperaturer (LENR, Low Energy Nuclear Reactions) har ökat på senare år. Den amerikanska rymdstyrelsen NASA har gett sig in på området och även i länder såsom Ryssland och Japan bedrivs forskning.

Rent generellt har dock det här forskingsområdet, som tidigare benämndes kall fusion, haft ett mycket dåligt rykte. Detta efter ett ökänt experiment som utfördes för 30 år sedan av elektrokemisten Martin Fleischmann och Stanly Pons, som andra forskare hade svårt att upprepa. Det ledde till att de anklagades för bedrägeri och universitet och akademiker har sett till att hålla sig borta från ämnet sedan dess.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev